Annons

Landslagsdebut i förstakedjan: "Blir superkul"

Glädje förbyttes till oro över en förkylning, men tillbaka till glädje igen.
Allsvenska poängkungen Jonathan Dahlén är redo för debut i Tre Kronor – och går direkt in i förstakedjan.
Ishockey • Publicerad 4 november 2020
Allsvenska poängkungen Jonathan Dahlén står i blickfånget inför sin debut i Tre Kronor. Arkivbild.
Allsvenska poängkungen Jonathan Dahlén står i blickfånget inför sin debut i Tre Kronor. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många ville se den nu 22-årige forwarden i landslaget redan förra säsongen då han öste in 36 mål och 77 poäng i Timrå.

Men förbundskaptenen Johan Garpenlöv tyckte då att Dahlén saknade tyngd och defensiva färdigheter.

Annons

Nu går han direkt in i förstakedjan, tillsammans med Färjestadsduon Michael Lindqvist och Jacob Nilsson, när Tre Kronor inleder Karjalaturneringen i Helsingfors på torsdagen mot Tjeckien.

"Mycket nerver"

Men en förkylning i förra veckan hotade ett tag hans medverkan. Dahlén erkänner att han blev skraj.

– Ja, väldigt. Man vet inte i de här tiderna vad man har åkt på, det var mycket nerver innan jag fick svar på coronatestet. Men till slut fick jag svar och då blev jag glad, berättar han.

Dahlén gjorde comeback i söndags mot Almtuna och gjorde ett mål och två assist i 4–0-segern.

Han har gjort mäktiga 19 poäng (7 mål+12 assist) på åtta matcher. Men det är inte offensiven som öppnat landslagsdörren.

– Det handlar väl, som "Garpen" säger, om att jag är bra "fysad". Jag orkar verkligen spela färdigt alla defensiva situationer utan att det drabbar offensiven, säger poängmaskinen som tränat stenhårt under coronapausen i våras och somras.

Ska ha roligt

Nu följer han i pappas fotspår. Ulf Dahlén gjorde 74 landskamper i Tre Kronor och vann VM-guld 1998. Då var Jonathan Dahlén inte ens ett halvår gammal.

– Jag har kikat mycket på klipp, det finns en hel del, han tog ju VM-guld så det var häftigt, säger Jonathan Dahlén som fått "de vanliga råden" av pappa inför landslagsuppdraget.

– Han och mamma kollade sin första match för säsongen mot Almtuna då vi fick släppa in 300 åskådare. Vi var ute och käkade efteråt och han sade väl inte så mycket annorlunda saker än när jag spelar med Timrå, att ha roligt, lita på det jag gör och jobba hårt, berättar Dahlén, en av tio debutanter i Tre Kronor i Karjalabubblan i Helsingfors.

Johan Garpenlöv placerar Dahlén både i toppkedjan och i första powerplayuppställningen.

Annons

– Det var mer än vad jag visste. Det är så klart jättekul att få den chansen. Jag känner absolut ingen press utan jag tycker att det är kul och ska göra så gott jag kan. Det blir superkul, säger Dahlén.

Han gör sin andra säsong i Timrå efter flytten hem från två motiga säsonger i Nordamerika där det blev spel i farmarligan AHL och där han blev bortbytt från kompisen Elias Petterssons Vancouver till San Jose som fortfarande håller hans rättigheter.

Dahlén har från vissa håll fått en del kritik för att han inte flyttade vidare till SHL inför den här säsongen och ibland sägs det att Dahlén är för bra för allsvenskan.

– Man kan aldrig vara för bra för något. Jag tycker att jag utvecklar mitt spel varje dag fastän jag spelar i hockeyallsvenskan. Även om det ramlar in en hel del poäng här och där så kan man titta på mitt defensiva spel och mitt positionsspel och se hur stora kliv jag tar i det. Det gör mig redo för sådana här uppdrag och för framtiden, säger han.

Fakta: Tre Kronors säsong

5–8 november: Karjalaturneringen (Helsingfors).

+ 5/11 Tjeckien (kl 13.30), 7/11 Ryssland (12.30), 8/11 Finland (16.30). Alla matcher sänds i Viaplay.

17–20 december: Channel One Cup (Ryssland).

11–14 februari 2021: Beijer Hockey Games (Sverige).

Vecka 16 (19–25 april): Norge (b), vecka 17: Danmark (h), vecka 18: Finland (h).

13–16 maj: Carlson Hockey Games (Tjeckien).

19 maj–6 juni: VM (Minsk/Riga).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons