Annons

Slutspelsklart i curling-VM: "Superskönt!"

De olympiska mästarna i curling, lag Edin, är klara för slutspel i VM i Las Vegas.
Detta efter två segrar under torsdagen lokal tid, över Skottland och USA.
Curling • Publicerad 8 april 2022
Niklas Edin och Rasmus Wranå tidigare under VM i Las Vegas.
Niklas Edin och Rasmus Wranå tidigare under VM i Las Vegas.Foto: John Locher/AP/TT

Sverige har vunnit åtta av de elva grundseriematcherna. Kanada toppar tabellen, med två matcher kvar att spela och är förstås också klart för slutspel. De två främsta lagen efter grundserien går direkt till semifinal. Lag 3–lag 6 möts om två semifinalplatser.

Efter fredagens matcher, då Sverige möter Norge, blir det klart om Sverige går direkt till semifinal eller först måste spela kvartsfinal.

Annons

Först besegrades skotska lag Ross Paterson, som inför matchen låg före Sverige i tabellen. Sverige kom till spel med reserven Daniel Magnusson eftersom Christoffer Sundgren hade ont i ett ben.

– Det är en gammal skada, han har haft den i fem-sex år och det sitter i insidan av ljumsken. Förhoppningsvis är det ingen fara för slutspelet, säger Niklas Edin efter matchen till Svenska curlingförbundet.

– Det är bra att få få testa en ny lineup i en stor och viktig turnering, det är viktigt både för honom och för oss. Han (Magnusson) kom in i det bra.

Isen ändrade sig

Skottarna kom dock aldrig riktigt in i matchen och efter att svenskarna tagit en tvåpoängare i den åttonde omgången, och ledde med 8–2, förklarade de sig besegrade.

– Vi gör en riktigt bra match och isen är betydligt mer lättspelad nu. Det vore bra om det fortsätter så, säger Edin.

Därefter besegrades USA med 5–3 efter att svenskarna säkrat en tvåpoängare i sista omgången.

– Det var en välspelad och bra match. Båda lagen fick problem med isförhållandena som ändrade sig lite under matchen. Båda fick kämpa för att inte missa för mycket. Och det var nog det som avgjorde, att vi förlorade lite färre nyckelstenar, säger Edin.

"Motig turnering"

Den svenske skippern var väldigt nöjd med att ha säkrat en slutspelsplats.

– Superskönt! Vi har haft en rätt motig turnering så här långt. Vi har haft väldigt bra spel i oss men inte fått ut det sista. Vi har tre torsk i matcher som vi inte brukar torska, utan att ha spelat dåligt. Vi har bara haft det motigt, säger Edin.

– Så att säkra slutspel nu känns som en rejäl seger efter hur turneringen har sett ut.

Annons

Sverige är regerande världsmästare, och har tre raka VM-guld i bagaget.

Rättat: I en tidigare version uppgavs felaktigheter kring Sveriges avancemang i VM, och hur många matcher det är i grundomgången. Rätt är att Sverige är klart för slutspel och att antal matcher i grundomgången är tolv.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons