Annons

Kvartetten som gör upp skidvärldens toppjobb

En Fis-veteran, en tidigare världsmästare i störtlopp, en svenskbrittisk miljardär och SOK:s ordförande Mats Årjes.
Här är kandidaterna som gör upp om ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis) efter 77-årige Gian-Franco Kasper.
Skidor • Publicerad 3 juni 2021
Urs Lehmann. Arkivbild.
Urs Lehmann. Arkivbild.Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT
Efter 23 år vid makten är det dags för schweizaren Gian-Franco Kasper att lämna över ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.
Efter 23 år vid makten är det dags för schweizaren Gian-Franco Kasper att lämna över ordförandeposten i Internationella skidförbundet (Fis). Arkivbild.Foto: Tore Meek/NTB/TT
Mats Årjes. Arkivbild.
Mats Årjes. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Johan Eliasch. Arkivbild.
Johan Eliasch. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
Sarah Lewis. Arkivbild.
Sarah Lewis. Arkivbild.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Mats Årjes, 54

Nationalitet: svensk.

Annons

Företagsledare och tidigare vd (2002–2019) för skidanläggningsföretaget Skistar, vars värde tiodubblades under hans år på posten. Sedan 2018 är Årjes ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK). Före det var han ordförande för Svenska skidförbundet 2008–2018 och förbundsdirektör 1998–2002. Har redan en plats i Fis, där han sitter som vice ordförande i förbundets styrande organ sedan 2010.

Bland karriärens motgångar märks alpin-VM i Åre 2019, som enligt Idrottens Affärer slutade i ett minusresultat på 29 miljoner kronor. Sveriges kampanj för att tilldelas OS 2026 blev också ett misslyckande, och innebar en nota för skattebetalarna på mer än 23 miljoner kronor.

Hjärtefrågor: Att hitta lösningar på coronapandemins utmaningar, att se över Fis organisation gällande bland annat transparens och mångfald, samt att göra en översyn på tävlingsformaten.

Nominerad av: Svenska skidförbundet.

Johan Eliasch, 58

Nationalitet: svensk/brittisk.

Stockholmsfödd affärsman och miljardär, som köpte den österrikiska sportutrustningstillverkaren Head 1995 och förvandlade företaget från konkursbo till vinstmaskin. Eliasch, som fortfarande är vd för Head, är sedan många år brittisk medborgare och bosatt i London.

Politiskt engagerad sedan unga år då han var MUF-ordförande i Djursholm. Efter flytten till Storbritannien blev han medlem i Torypartiet och har agerat rådgivare till flera brittiska politiker, bland andra Boris Johnson. Åren 2003–2006 hade han till och med en skuggministerroll i partiet, enligt SvD.

Backas upp av idrottsprofiler som Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Alexis Pinturault, John McEnroe och Björn Borg liksom tunga politiker som John Kerry och Boris Johnson.

Annons

Hjärtefrågor: Klimatfrågan, att öka transparensen inom organisationen, att jämna ut förutsättningarna mellan olika länder, och skapa fler möjligheter till träning, ledarskapsutbildningar och tillgång till bra utrustning. Att öka synligheten genom att lägga mer pengar på sociala medier och digital marknadsföring, samt att se över de olika tävlingsformaten.

Nominerad av: Storbritanniens skidförbund.

Sarah Lewis, 56

Nationalitet: brittisk.

Den mest rutinerade Fis-räven av de fyra kandidaterna, och efter 27 år inom organisationen hoppas hon bli den första kvinnan att väljas till ordförande. Ett tungt namn inom Fis, där hon var generalsekreterare i 20 år innan hon fick sparken förra hösten. Fortfarande är det oklart exakt varför hon utan förvarning tvingades bort, men det har cirkulerat uppgifter om att det hade att göra med Lewis planer på att kandidera till Fis-ordförande.

Före detta alpin skidåkare som deltog på OS i Calgary 1988.

Hjärtefrågor: Coronapandemin i ett förstaläge. Lewis har sagt att hon kommer att avstå sin ordförandelön för att i stället lägga pengarna på att ta itu med covid-19-problemen. I ett längre perspektiv ska pengarna tillfalla en stipendiefond. Vill också se ökad mångfald och större transparens inom organisationen, samt en större satsning på damidrott.

Nominerad av: Belgiens skidförbund.

Annons

Urs Lehmann, 52

Nationalitet: schweizisk.

Företagsledare och tidigare världsmästare i störtlopp (1993) som sedan 2008 sitter som ordförande i det schweiziska skidförbundet. Talar fem språk flytande.

Hjärtefrågor: Tre grundpelare är klimathotet, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Lehmann vill också ge mindre nationer större inflytande, samt införa konfederationer likt de som finns under Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Nominerad av: Schweiz skidförbund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons