Annons

Kulusevski gick på middag – får landslagskritik

Ett videoklipp spreds på sociala medier och väckte stor uppmärksamhet innan det plockades bort.
Bilderna visade Dejan Kulusevski bland flera personer i en liten lägenhet.
Den coronasmitttade landslagsstjärnan – som riskerar att missa EM – har fått förklara sig för Janne Andersson.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2021
Dejan Kulusevski. Arkivbild.
Dejan Kulusevski. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Samtidigt som det bekräftades att Kulusevski testats positivt för covid-19 cirkulerade videon som visade Juventusstjärnan på en mindre tillställning den 31 maj, en av de dagar landslagsspelarna hade ledigt med stränga förhållningsregler.

Janne Andersson bekräftade klippets äkthet på onsdagens presskonferens.

Annons

Han var inte glad, men har pratat ut med Kulusevski och köper 21-åringens förklaring till ett händelseförlopp anfallaren inte styrde över.

Visste inte att han kunde bli sjuk

Dejan Kulusevski och hans flickvän blev bjudna på en middag hos hans syster och hennes pojkvän. När han kom dit överraskades han av att några vänner även var där.

– Det blev han jätteglad för. Dejans grundingång har varit att han har haft covid så han har inte varit så bekymrad som så många andra. Jag tillhör dem också, jag har inte trott tidigare att man kan få det igen utan jag har känt mig immun, säger Janne Andersson.

– Så här i efterhand inser han att det där var ju inte alls bra. Han beklagar verkligen att han var med på middagen och tillställningen. Det gör jag också, jag tycker inte det var ett bra beslut, fortsätter Andersson.

Några disciplinära åtgärder är inte aktuella.

– Jag håller inte på med repressalier. Man diskuterar och går vidare, säger Andersson.

Är välkommen tillbaka

Förbundskaptenen påpekar också att det inte är från middagsbesöket Juventusstjärnans smitta kommer.

– Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmitta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen, säger Andersson.

– Det är hur som helst jättetråkigt. Dejan är jätteledsen över det här och beklagar hela situationen.

Kulusevski är isolerad och missar EM-premiären mot Spanien på måndag. Förbundskaptenen hoppas att anfallsstjärnan är spelklar till den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien den 18 juni.

Annons

– Dejan är synnerligen välkommen tillbaks när han är frisk igen, säger Janne Andersson.

Kan strykas från truppen

Men det är långt från säkert att Kulusevski och/eller Mattias Svanberg, den andre smittade spelaren i truppen, får spela EM.

– Det är svårt att säga. Det beror på förloppet. Det kan krävas negativa tester för att ta sig in i Ryssland, så det finns en viss osäkerhet. Man får se hur det är dag för dag. Det går inte att gissa någon procent. Svanberg har minimala nivåer, mår bra och känner inga symptom. Det är positivt. Kulusevskis nivåer är högre, säger läkaren Anders Valentin.

– Vi får byta spelare fram till den första matchen (midnatt till måndag 14 juni), men vi har kontakt med Uefa och väntar information om vad som exakt gäller, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

På lördag flyger landslaget till Sevilla. Innan dess måste beslut fattas om Kulusevski och Svanberg ska strykas och kunskap fås om de ens får ta sig in i Spanien.

– Ett beslut måste vi ta om vi ska ta in nya spelare, som ska in i bubblan och testas och så vidare. Vi får prata om hur vi ska göra, säger Pettersson.

Ingen reservbubbla

Trots risken för fler smittofall finns just nu inga planer på att samla aktuella reserver i en egen bubbla, för att snabbt och smittsäkert kalla in dem.

– Det finns många tankar i huvudet men det är inte ett, inte än i alla fall. Vi funderar hela tiden kring de här frågorna. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända, men vi hoppas att det ljusnar för varje dag. Anledningen till att vi fick ta ut 26 spelare var att det här kunde hända. Nu är vi 24. Jag ser fortfarande att vi har en god marginal och kan få ihop ett slagkraftigt lag, säger Janne Andersson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons