Annons

Kritiserar IOK-pampen: Rysslands bäste vän

Sebastian Samuelsson vill inte se att ryska idrottare ska få tävla igen under rådande omständigheter.
Och den senaste tidens uttalanden oroar den svenske skidskytten som kritiserar IOK:s ordförande Thomas Bach.
Skidskytte • Publicerad 5 oktober 2022
Sebastian Samuelsson är kritisk mot Thomas Bach. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson är kritisk mot Thomas Bach. Arkivbild.Foto: Johan Axelsson/TT

Ryska och belarusiska skidskyttar är exkluderade från tävlingsscenen av Internationella skidskytteförbundet efter den ryska invasionen av Ukraina, och kommer att vara det den kommande säsongen.

För två veckor sedan lyfte dock Internationella skidförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion frågan om ryska och belarusiska idrottares eventuella återkomst till längdåkningen.

Annons

– Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK, och ordförande Thomas Bach – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sade Vion och menade att det i sådana fall skulle vara under neutral flagg.

Bach uttalar sig

IOK:s (Internationella olympiska kommittén) ordförande Thomas Bach sade förra veckan i en intervju med italienska tidningen Corriere della Sera att den stängda dörren till tävlingar kan öppnas igen, förutsatt att idrottarna tar avstånd från Rysslands krig i Ukraina.

– Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna, sade han.

"Är jättekonstigt"

Svenska skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson har inte mycket till övers för det.

– Fis har ju varit ute och öppnat upp för ryssar i världscupen. Och IOK:s president Thomas Bach.. ja, han har ju varit Rysslands bäste vän genom en dopningskandal och nu genom ett krig. Någonstans undrar jag vad han har fått för att hålla den ryssvänliga linje som han alltid faller tillbaka mot. Det tycker jag är jättekonstigt, säger Samuelsson.

Att låta ryska idrottare tävla under neutral flagg är inte heller någon bra idé, enligt Samuelsson.

– Det är en lösning som man haft genom dopningskandalerna. Men jag tycker inte att det har varit tillräckligt kännbart. Jag vet själv när man är på OS, det spelar ingen roll att det står ”ryska kommittén” på deras dräkter, alla vet att det är Ryssland, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons