Annons

Kritiserar Fifa-brevet: "Motverkar sitt syfte"

Fokusera på fotbollen under VM och inte på ideologiska och politiska frågor.
Det uppmanade Fifa till – vilket fick kritik från flera Europeiska fotbollsförbund.
Fotboll • Publicerad 7 november 2022
Lise Klaveness. Arkivbild.
Lise Klaveness. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

I förra veckan skickade Internationella fotbollsförbundet, Fifa, ut ett brev där de uppmanade de deltagande länderna under fotbolls-VM i Qatar att fokusera på fotbollen samt att de ska sluta med att dela ut morallektioner.

"Vi vet att fotbollen inte lever i ett vakuum och vi är likaledes medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk natur runt om i världen. Men snälla, låt inte fotbollen dras in i varje ideologisk eller politisk kamp som existerar", skrev Fifa i brevet som undertecknades av ordförande Gianni Infantino och generalsekreterare Fatma Samoura.

"Blir ju politik"

Annons

I måndagens Aktuellt i SVT kritiserade det norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness Fifa. Hon menar att brevet får motsatt effekt och att inte lyfta det politiska med mästerskapet är fel.

– Det är ett extremt viktigt vägskäl vi står vid. Det här mästerskapet har som vi vet medfört en allt för stor risk för brott mot mänskliga rättigheter, och det har brutits mot det. Och det blir ju politik, säger Klaveness och fortsätter:

– Det handlar om människoliv och om fotbollens ansvar. Så jag tror att Infantinos (Gianni) brev motverkar sitt syfte. Han vill dämpa debattklimatet och förhoppningsvis vara enande. Men det motverkar sitt syfte och blir polariserande.

Gemensamt uttalande

Fifas brev väckte kritik från flera europeiska förbund, bland annat från Norges fotbollsförbund och SvFF (Svenska fotbollförbundet). Tillsammans med åtta andra europeiska fotbollsförbund kom de med ett gemensamt uttalande där de bland annat tryckte på migrantarbetares rättigheter.

VM i Qatar spelas 20 november–18 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons