Annons

Krisdraget inför VM: Förre tränaren rådgivare

OS-silvermedaljören i diskus, Simon Pettersson, har inte fått till tekniken i kasten. Inför VM har han därför tagit hjälp av sin tidigare tränare Vésteinn Hafsteinsson.
– Vi har kollat på en del kast och funderat tillsammans, säger Pettersson.
Friidrott • Publicerad 1 augusti 2023
En vanlig syn den här sommaren – diskuskastaren Simon Pettersson som deppar efter ett dåligt kast.
En vanlig syn den här sommaren – diskuskastaren Simon Pettersson som deppar efter ett dåligt kast.Foto: Magnus Lejhall/TT

Vésteinn Hafsteinsson lämnade Växjö och flyttade hem till Island inför den här säsongen. Då flyttade Simon Petterson hem till Uppland och fick Henrik Wennberg som tränare.

Men ännu har Pettersson, som i fjol följde upp OS-silvret med att kasta personbästa 70,42, inte fått till kasten. Han har tappat tekniken och och de misslyckade tävlingarna har avlöst varandra. Hans årsbästa är beskedliga 64,60.

Annons

I samband med SM-tävlingarna i Söderhamn visade Simon Pettersson flera uppgivna gester i ringen när han som längst kastade 60,23.

– Felet är en kombination mellan det tekniska och tajmningen i kastningen. Det spelar ingen roll hur mycket jag tar i. Det blev inget tryck i diskusen, förklarade han efter den tävlingen.

Analyserar tillsammans

Detta har engagerat Vésteinn Hafsteinsson som nu blivit rådgivare åt Pettersson och Wennberg.

– Vi har haft några möten där vi kollat på en del kast och funderat tillsammans.

TT: Hur påverkar detta samarbetet med nuvarande tränaren?

– Det fungerar bra. Vésteinn och jag har tränat ihop i tio år. Vi har jobbat på vårt sätt och nu ska jag och ”Henke” (Henrik Wennberg) hitta vårt sätt att jobba. Det är kanon att ha Vésteinn på det här viset så att ”Henke” kan komma in snabbare i samarbetet, svarar Pettersson.

”Tuffa veckor”

Wennberg ser inga problem med att Pettersson har fortsatta kontakter med sin gamle tränare:

– Vésteinn ligger bakom de tankar och idéer om diskuskastning som byggt Simons teknik. Det är ingen som har den förståelsen för Simons teknik som Vésteinn. Jag kan inte mäta mig med honom. Tanken är att jag tar nästa steg, säger Henrik Wennberg och signalerar att det blir tuffa veckor för Simon Pettersson fram till VM, som inleds den 19 augusti:

– Vi måste analysera varför diskusen landar på 60 meter. Det är ett ganska beskedligt resultat för Simon Pettersson. Det finns en anledning till detta som handlar om teknik, styrka och harmoni. Vi har mycket jobb att göra innan Simon ska in och kasta i Budapest.

Diskuskollegan Daniel Ståhl, som nu tränas av Staffan Jönsson i Malmö, har inte haft någon kontakt med sin tidigare tränare.

Annons

– Han har skrivit till mig två, tre gånger för att gratulera. Men jag har inte pratat med honom på jättelänge, berättar Daniel Ståhl.

Två tävlingar återstår för Simon Pettersson och Daniel Ståhl inför VM: Malmö den 5 augusti och i Helsingborg den 7 augusti.

Fakta: VM i friidrott

+ VM i friidrott avgörs i Budapest, Ungern, mellan 19-27 augusti.

+ Tv/radio: I TV4/C More/Radiosporten.

+ Svenska truppen består av ett 30-tal aktiva.

+ Största svenskhoppen:

Armand Duplantis, stavhopp, final lördag 26/8.

Daniel Ståhl, diskus, final måndag 21/8.

Perseus Karlström, gång, 20 km lördag 19/8, 35 km torsdag 24/8.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons