Annons

Kravet: Stoppa Iran efter diskriminering

Människorättsorganisationer vill att Fifa straffar Iran för diskriminering, sedan kvinnor inte släpptes in på VM-kvalmatchen i Mashhad.
Fotboll • Publicerad 1 april 2022
I januari fick kvinnor se en VM-kvalmatch i fotboll i Iran, men i tisdags stoppades de. Arkivbild.
I januari fick kvinnor se en VM-kvalmatch i fotboll i Iran, men i tisdags stoppades de. Arkivbild.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Organisationen United for Navid vill att Internationella fotbollsförbundet Fifa stänger av Iran helt, och förbjuder dem att delta i VM i höst, eftersom Iran inte följer Fifas regelverk som man lovat.

"Iran fortsätter att bryta mot det olympiska regelverket och Fifas regler", skriver gruppen, som består av ex-iranier och andra aktivister, i ett uttalande till Fifas vice generalsekreterare Mattias Grafström.

Annons

"Man har inte bara brutit sitt löfte, genom att fortsätta neka kvinnor från tillträde till fotbollsarenor, utan kvinnor blir också slagna, förolämpade och hotade".

Human Rights Watch uppmanar Fifa att kräva att Iran upphör med det diskriminerande arenaförbudet för kvinnor..

Runt 2 000 kvinnor, som köpt biljetter till VM-kvalmatchen mot Libanon, släpptes inte in på arenan i tisdags.

I januari fick kvinnor gå på fotboll igen i Iran efter ett nästan tre år långt förbud. Iran har haft ett generellt förbud mot kvinnliga åskådare på fotboll och andra sportevenemang sedan den islamiska revolutionen 1979. Förbudet lyftes efter att Fifa i september 2019 hotat nationen med sanktioner.

Då hade en kvinnlig supporter, Sahar Khodayari, bränt sig själv till döds i fruktan över att hamna i fängelse sedan hon försökt ta sig in på en fotbollsmatch förklädd till man.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons