Annons

KHC-stjärnan har vässat formen inför kvaldramat

En stjärna utan superkrafter i höstas.En hyperfarlig poängmaskin efter jul.– Jag förstår att folk var frustrerade.
Jarkko Oikarinen
Kalmar • Publicerad 1 mars 2017
Jarkko Oikarinen har prickat in storformen under våren och ser stekhet ut inför stundande playoff mot Mörrum. Foto: Mats Holmertz
Jarkko Oikarinen har prickat in storformen under våren och ser stekhet ut inför stundande playoff mot Mörrum. Foto: Mats Holmertz

Den här vintern har Jarkko Oikarinen hela sitt universum kring Iffehallen. Han jobbar 50 meter därifrån i Karlsbergsvillan och bor ett slagskott bakom ishallen. Vi står ute på parkeringen, efter intervjun, och försöker att reda ut Kalmar HC:s väg mot division 1. Plötsligt nickar Oikarinen mot sin arbetsplats.

– Jag var den enda i laget som inte jobbade innan och dagarna blev långa i väntan på träning. Jag började här den 10:e december och det är riktigt skönt att göra något annat. Jag är tacksam att jag fick jobbet. Det är en stor anledning till att det har vänt, säger 31-åringen.

Annons

Efter sju säsonger i Sverige, med spel i division 1 och allsvenskan i Kiruna, Asplöven och Tingsryd, kom den finländske centern till Kalmar med stora förväntningar på sina axlar. Prestigevärvningen skulle vara den där extra kryddan som skulle få Kalmar HC att explodera i tabellen. Men den omedelbara succén uteblev. Jarkko Oikarinen säger att han inte vill prata om det som var - inledningen av säsongen är ointressant då KHC nu ändå står här - i ett första steg mot division 1.

– Det påverkar att vi har fått mer struktur i spelet - både för mig och hela laget. Innan jul var det lite mer hux flux-hockey. Det är mycket lättare att spela nu. Sedan har det påverkat att Jimmie (Svensson) har kommit in och att jag efter jul spelat med "Ekis" (Robin Ekström). I bland har du motgång och när dörren öppnas kommer framgången. Jag kan också tycka att folk tittar lite för mycket på poäng. Det finns mer än så, säger Jarkko Oikarinen.

Men under 2017 har finländaren briserat poängmässigt och gjort mål i nästan varje match. Med nio poäng (4+5) på de sista två matcherna kom Oikarinen upp i 59 poäng.

Vet du vem Viktor Kovalonok är?

– Nja, han spelade här på 90-talet va?

Ja, och du har slagit hans poängrekord i division 2?

– Haha, ja jag såg något om det på Instagram. Jag sa innan jul att jag är tvungen att måste börja producera och på det sättet hjälpa laget. Det kändes viktigt. Jag förstår att folk var frustrerade. Nu har jag producerat. Men det enda jag bryr mig om är att vi tar oss vidare från playoff till kvalserien, inte att jag har slagit rekord.

Nu väntar ett drama i två eller tre akter. I potten finns en biljett till kvalserien mot division 1. Kalmar HC har mött Mörrum två gånger tidigare den här säsongen. Facit: En 3–6-förlust och en seger med 3–2.

– Det har varit riktigt tajta matcher. Men vi ska inte fokusera på dem utan bara på vårt eget spel. Vi ska göra det så bra vi kan och sedan får vi se om det räcker. Men Mörrum ska få vara på topp för att ta oss.

"Jag sa innan jul att jag är tvungen att måste börja producera och på det sättet hjälpa laget."

Fakta

Kalmar HC:s väg till division 1

Playoff mot Mörrum i bäst av tre matcher. Kalmar HC inleder borta, andra matchen spelas i Iffehallen på lördag och en eventuell tredje match på söndag.

Vinner KHC tar laget plats i kvalserien. I kvalserien möts de fyrar segrarna från playoff och dessutom ansluter Halmstad HF som slutade sist i division 1:s fortsättningsserie.

Den 12 mars inleds kvalserien. Segraren tar en plats i division 1 nästa säsong.

Fakta

Jarkko Oikarinen

Ålder: 31 (fyller 32 den 11 mars).

Längd: 176 cm.

Vikt: 80 kg.

Klubb: Kalmar HC.

Position: Center.

Gör: Ishockeyspelare/­jobbar på Jenny Nyströmskolan.

Bor: Lägenhet på Malmen.

Familj: Frun Tinna.

Aktuell: Jarkko Oikarinen gjorde 59 (25+34) poäng på 32 matcher och slog därmed Viktor Kovalonoks klubbrekord, för division 2-poäng, från säsongen 1994/95. I dag, onsdag, inleds playoff mot Mörrum.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons