Annons

Kenyansk löpare kan stängas av i 10 år

Kenyanen Titus Ekiru, 31, har stängts av provisoriskt. Det meddelar friidrottens antidopningsorganisation AIU på sin webbplats. Nu kan han potentiellt stängas av i 10 år.
Maraton • Publicerad 3 juli 2023
Genrebild. Arkiv.
Genrebild. Arkiv.Foto: Christine Olsson/TT

Ekiru anklagas för två dopningsförseelser samt för att ha manipulerat resultathanteringsprocesserna genom att lämna in förfalskade medicinska förklaringar och dokumentation till AIU.

Ekiru, som sprungit maraton sjätte snabbast genom tiderna, testade positivt efter att ha vunnit ett maraton i Milano i maj 2021.

Annons

Substansen som hittades i hans test då var triamcinolonacetonid, som är ett syntetiskt läkemedel som bland annat används för att behandla munsår. Därtill kan substansen vara prestationshöjande och innebära hälsorisker för kroppen.

Ekiru "åtalades inte omedelbart efter att den första utredningen verkade bekräfta hans förklaring att resultatet berodde på legitim medicinsk behandling".

Därtill testade han positivt för petidin, ett kraftigt smärtstillande medel som tillhör gruppen opioider, efter att ha vunnit i Abu Dhabi i november 2021. Även då hävdade han att resultatet berodde på legitim medicinsk behandling. Han har inte tävlat sedan dess.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons