Första målet prickade han in i åttondelsfinalen.
I kvartsfinalen slog Harry Kane till igen.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2021
Harry Kane stod för två av målen i Englands storseger mot Ukraina.
Harry Kane stod för två av målen i Englands storseger mot Ukraina.Foto: Ettore Ferrari/AP/TT
Harry Maguire efter att ha nickat in 2–0-målet.
Harry Maguire efter att ha nickat in 2–0-målet.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Mållös i Englands EM-premiär mot Kroatien, likaså i de följande gruppspelsmatcherna mot Skottland och Tjeckien.

Men när det var dags för utslagsmatcher lade anfallsstjärnan Harry Kane i en högre växel – och levererade.

27-åringen avgjorde åttondelsfinalen och gigantmötet med Tyskland när han nickade in bollen från Jack Grealish i 86:e minuten.

Sedan sade Kane kort och gott att han hoppades på fler mål.

Kane slog till

Han behövde inte vänta länge på att få jubla igen.

Mer exakt: Fyra minuter in i kvartsfinalen mot Ukraina på Olympiastadion i Rom.

Raheem Sterling petade bollen i djupet, samtidigt stack Harry Kane och var helt plötsligt ensam med målvakten Heorhij Busjtjan. Kane vräkte sig fram, fick träff med högerfoten och såg bollen gå via Busjtjans bröst och in i nät.

En drömstart för England.

Och bättre skulle det bli – både för Kane och England.

+ Anfallaren ordnade en tidig frispark i andra halvlek. Luke Shaw skickade in bollen som mittbacken Harry Maguire nickade in till 2–0 efter att ha vunnit duellen med Mykola Matvijenko. Tiden? 54 sekunder.

+ Sterling klackade bollen till Shaw. Ytterbacken fick briljera med sin fina vänsterfot för andra gången på kort tid – och såg till att Kane kunde nicka in sitt andra mål i matchen – totalt tre i EM – bakom en chanslös Heorhij Busjtjan. Tiden? 50 minuter.

Två snabba mål som säkrade Englands avancemang till semifinal och ett möte med Danmark.

4–0 nickade Jordan Henderson in i 63:e minuten.

– Det var fantastiska prestationer från alla. Det var en perfekt kväll för oss. Vi fick en bra start, Ukraina skapade en del problem för oss och vi fick anpassa oss lite men i andra kom vi ut starkt och fick ett tidigt mål och avgjorde, säger Kane.

– Vi kunde inte haft en bättre kväll.

Tätt försvar

Segern i Italien gav även England två tydliga signaler inför fortsättningen:

+ Harry Kane. Anfallaren har lämnat måltorkan bakom sig och verkar ha fått ordning på målsinnet när det gäller som allra mest. Anfallaren har gjort tre mål på de två senaste matcherna.

– Jag har sagt det hela tiden, som anfallare handlar det om att hjälpa laget så mycket som möjligt, att göra mål är en del av det och jag hoppas att jag kan göra några till, säger han.

+ Englands täta defensiv defensiv. 1–0, 0–0, 1–0, 2–0, 4–0 – det är en resultatrad som visar att förbundskapten Gareth Southgate & Co ännu inte släppt in något mål i slutspelet och därmed hittat rätt i försvarsspelet.

Två delar som Danmark får ta sig an på onsdag.

– Danmark är ett bra lag. Vi mötte dem två gånger i Nations League och har inte vunnit mot dem, vi har en oavgjord och en förlust, säger Harry Kane.

Fakta: Så fortsätter EM-slutspelet