Annons

Kanada tog sista slutspelsplatsen i VM

Kanada kan tacka Tyskland för kvartsfinalplatsen i ishockey-VM. För genom tyskarnas seger över Lettland (2–1) tar Kanada den sista slutspelsplatsen.
Ishockey • Publicerad 1 juni 2021
Finland besegrade Kanada.
Finland besegrade Kanada.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Kanada var på väg mot ett sällan skådat fiasko i ishockey-VM i Riga, Lettland. Efter tre raka förluster mot Lettland, USA och Tyskland i början av turneringen var chansen att nå slutspel i princip minimal.

Men Kanada vann mot Norge, man besegrade Kazakstan och i söndags städade man enkelt av Italien. Samtidigt hade man resultaten med sig i många andra matcher och helt plötsligt var det bara ett hinder kvar i jakten på en plats i kvartsfinalen: regerande världsmästaren Finland.

Annons

Kanada fick en perfekt start på matchen, gjorde 1–0 i andra minuten. Men Finland kvitterade i den andra perioden och i den tredje gjorde lagen varsitt mål. Finland gjorde 3–2 i förlängningen.

För att Kanada skulle nå slutspel fick inte kvällsmatchen i grupp B, mellan Tyskland och Lettland, sluta oavgjort vid full tid. Tyskland gjorde två mål i den första perioden, Lettland reducerade i den andra, och jagade sedan febrilt för att få till en kvittering.

USA vinner grupp B efter 4–2-seger över tabelljumbon Italien före Finland, Tyskland och Kanada. Italien har inte tagit en enda poäng i VM.

I grupp A besegrade Schweiz Storbritannien med 6–3. Noterbart är att Storbritanniens målkung Liam Kirk gjorde två mål. Han har nu gjort sju mål på lika många matcher och toppar VM:s skytteliga.

Tjeckien vann grannmötet med Slovakien med 7–3 och gick därmed förbi Slovakien upp på tredje plats i grupp A. Ryssland, som besegrade tabelljumbon Belarus med 6–0, vinner grupp A före Schweiz.

Fakta: Slutspelet

Kvartsfinaler den 3 juni:

Ryssland–Kanada

Schweiz–Tyskland

USA–Slovakien

Finland–Tjeckien

Semifinaler den 5 juni och final samt bronsmatch den 6 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons