Annons

Kampen om Stanley Cup börjar på lördag

De kanadensiska NHL-lagen kommer inte att spela klart grundserien förrän nästa onsdag.
Men redan på lördag släpps pucken för Washington och Boston, när de möts i sin första slutspelsmatch. Det säger NHL-kommissionären Bill Daly till .
Ishockey • Publicerad 11 maj 2021
Garnet Hathaways Washington och Steve Kampfers Boston inleder årets Stanley Cup-slutspel. Arkivbild.
Garnet Hathaways Washington och Steve Kampfers Boston inleder årets Stanley Cup-slutspel. Arkivbild.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Vancouver drabbades hårt av covidrestriktioner och smittade spelare, en situation som ledde till att laget just nu har spelat en handfull färre matcher än de andra i ligan.

Det innebär att bara Vancouvers matcher mot Edmonton (på lördag) och Calgary (tre matcher söndag till onsdag) återstår när alla andra på fredag spelat klart grundserien. Och att vänta in Vancouver och Calgary, som båda missar slutspelet, är inte aktuellt.

Annons

Den centrala divisionen har redan spelat klart, den östra gör det natten till onsdag, svensk tid, och den västra under natten till fredag. Redan det är sex dagar efter det planerade slutdatumet.

– Som det ser ut nu kommer vi att spela klart grundserien, och slutspelet i den norra divisionen kommer officiellt inte att inledas förrän alla grundseriematcher där är spelade. Jag antar att det blir väldigt nära inpå, kanske samma dag, säger Daly.

Var ska de spela?

Nästa fråga för NHL är om det kanadensiska lag som tar sig till tredje omgången, semifinal, får resa in i USA, och om dess motståndare kan ta sig till Kanada utan karantän.

– Våra kanadensiska klubbar arbetar tillsammans med sina lokala hälsovårdsmyndigheter för att få specialtillstånd. Vi hoppas kunna veta hur läget är när första slutspelsomgången har spelats, säger Daly.

Och om ligan inte får specialtillstånd väntar antagligen hemma-is på bortaplan för det kanadensiska laget.

– Den självklara plan B är att vi får hitta en värdstad i USA där de får spela.

Normal säsong till hösten?

Till nästa säsong får Seattle ett nytt NHL-lag, Seattle Kraken, som tar plats i Pacific division. Och Daly hoppas att nästa säsong ska kunna spelas som vanligt. Det vill säga att gränsfrågan då är löst och inga eller få pandemirestriktioner är kvar.

– Om det fortfarande är ett problem då så får vi hitta en lösning att komma runt det. Vi hoppas att gränsfrågan ska vara bakom oss när vi börjar förbereda oss för nästa säsong, men det är ju just en förhoppning.

Någon förändring av slutspelet, det "normala", som det såg ut före pandemin, kommer inte att införas nästa säsong, men Daly säger att frågan diskuteras och att ett nytt slutspelssystem kan komma till säsongen 2022/23.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons