Annons

Kallas besked – fortsätter över OS

Skidstjärnan Charlotte Kalla, 33, har bestämt sig för att fortsätta satsa mot OS i Peking nästa år.
"Jag känner en stor motivation", säger hon.
Skidor • Publicerad 15 april 2021
Charlotte Kalla. Arkivbild.
Charlotte Kalla. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

Efter en säsong som har varit upp och ned – Kalla kom tillbaka efter covid-19-sjukdom för att göra ett starkt VM i Oberstdorf – meddelar nu den meriterade blågula åkaren att hon siktar på ett fjärde OS i karriären om knappt ett år.

"Jag har börjat summera säsongen och den starkaste känslan är glädjen till skidåkning som funnits hos mig under både tränings- och tävlingsåret. Det gör beslutet enkelt att satsa vidare mot OS 2022", säger hon i ett pressmeddelande.

Har gjort tre OS

Annons

På sina tre olympiska spel hittills har Charlotte Kalla tagit tre guld och sex silver. I de två senaste världsmästerskapen har hon dock "bara" tagit totalt en medalj, stafettguldet i Seefeld 2019.

"Jag känner en stor motivation till att genomföra träningen i sommar och höst så att jag kan vara förberedd på de utmaningar som ett OS innebär, den här gången dessutom på hög höjd", säger Kalla och fortsätter:

"Jag är ödmjuk inför att det är många beslut och utmaningar jag kommer behöva tackla på vägen mot OS men att möta motstånd innebär också en chans att utvecklas. Det har jag fått känna på det här året. Jag känner mig inte färdig med att utforska hur bra jag kan bli".

Hyllas av Sundling

Sprintstjärnan Jonna Sundling, dubbel VM-guldmedaljör i Oberstdorf i februari och lagkamrat med Kalla i Piteå Elit, konstaterar att det är ett "jättekul besked".

"Hon är en förebild och en stor inspiration som betyder mycket för laget", skriver Sundling i ett sms till TT.

Även landslagschefen Anders Byström lyfter fram betydelsen att en så rutinerad och meriterad åkare som Kalla kvar i landslaget.

– Under VM såg man vilken erfarenhet hon har av mästerskap, att alltid vara bäst när det gäller. Och hon är en som alltid gör jobbet stenhårt på läger och är professionell i allt hon gör. Det är klart att de yngre tjejerna och killarna ser vad som krävs för att vara så bra så länge som Charlotte har varit. Hon är absolut viktig i den aspekten, säger Byström.

"Gjorde mycket rätt i år"

TT: Vilka förväntningar kan man ha på henne inför OS?

– Det är för tidigt att säga något om det. Hon måste först få en träningssäsong utan covid och utan problem. Men då vet vi vad hon kan, och hon var ju femma och sexa på VM i år trots de förberedelserna. Så jag tror att hon känner att hon har en nivå i sig som är mot när hon var som allra bäst. Hon gjorde mycket rätt i år och känner nog därför att hon har möjligheter att vara ännu bättre nästa år.

Fakta: Charlotte Kalla

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö.

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2019, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons