Annons

”Jag hoppas spela en stor roll”

Han har spelat SHL-hockey med Växjö Lakers.Varit en tongivande back i Malmö Redhawks.Nu är Björn Karlsson klar för IK Oskarshamn.
Oskarshamn • Publicerad 5 maj 2016
SHL-meriterade Björn Karlsson är klar för IK Oskarshamn. Han fanns med på torsdagens träningspass och instrueras här av IKO:s fystränare Philip Wärmegård.
SHL-meriterade Björn Karlsson är klar för IK Oskarshamn. Han fanns med på torsdagens träningspass och instrueras här av IKO:s fystränare Philip Wärmegård.

[xm83fhv4]

Efter två SHL-säsonger i Växjö Lakers gick Björn Karlsson till Malmö Redhawks inför säsongen 2013/2014. Där blev han assisterande kapten, gjorde 23 poäng på 38 matcher innan hockeylivet skulle förändras. I början på 2014 fick han en smäll mot huvudet i en match mot Karlskorna. Det vände upp och ner på livet och höll honom borta från hockeyn i ungefär ett och ett halvt år.

Annons

– Jag kände att jag hade min kanske bästa period i karriären när jag skadade mig. Nu vill jag hitta tillbaka och se hur bra jag kan bli, säger 27-åringen efter sitt första pass med IK Oskarshamn.

Från att ha haft en väldigt defensiv roll i Växjö Lakers så visade han att han också besitter mycket bra offensiva kvaliteter i Malmö.

– Det var i princip bara defensivt i Växjö, vi hade ett sådant spel med Janne Karlsson. Det var en amerikansk back som fick göra lite grejer medan vi andra var mer tillbakabundna. I Malmö fick jag bevisa att jag kan spela på ett annat sätt också.

Kontraktet med IKO är skrivet på 1+1 år. Han flyttar snart till den småländska ostkusten och hoppas få en stor roll i laget i vinter.

– Absolut, sedan är det sådant man måste bevisa, så klart. Men får jag bara vara skadefri som jag tror så hoppas jag spela en stor roll. Jag har haft olika roller i karriären, men ser mig som en tvåvägsback som kan följa med upp i anfallen, jag ska försöka vara lite filurig.

Varför blev det Oskarshamn?

– IKO hörde av sig tidigt, jag tror det var redan i januari eller februari som Roger Jönsson ringde och kollade läget inför nästa säsong. Då vet man att man kommer någonstans där man verkligen är önskad, det blir inte att någon klubb tar en för att man är ledig. Det är ett bra tecken, liksom.

Förra säsongen blev det 15 matcher och sex poäng i Pantern. Då var det inte huvudskadan som ställde till det utan i stället ljumskproblem.

– Det var inflammationer som kom i april förra året. Jag började inte köra benstyrka förrän runt juli och sedan var det is i augusti. Det säger sig självt, det gick lite för snabbt. Jag hann inte bygga upp mig ordentligt och det hängde med mig. Jag fick inte den hjälpen jag behövde riktigt. Hade jag fått det hade jag spelat mer än 15 matcher. Men huvudet har inte varit något problem sedan jag gjorde comeback.

Hur bra koll har du på IKO?

Annons

– Jag har ju varit här många gånger och spelat, man har ju lite koll på alla klubbar man spelat mot. Jag vet att det finns bra fys- och sjukteam i föreningen och jag gillar arenan. Det är en bra känsla att vara här.

Björn Karlsson är dessutom god vän med nyligen hemvärvade Tom Linder.

– Vi hade fem fina år i Växjö Lakers ihop, sedan dess har vi träffats regelbundet. Det ska bli jäkligt kul att spela med honom igen.

Hur mycket spelade han in i beslutet att komma hit?

– Nja, det är klart vi pratat om det och så, men egentligen är det bara en stor bonus att han är här. Han kommer bli viktig i vinter, det skickar signaler att IKO vill något.

Björn Karlsson.
Björn Karlsson.
Fakta

Roger Jönsson om Björn Karlsson:

– Vi får en skicklig tvåvägsback, med bra storlek och nyttiga erfarenheter i bagaget. Offensivt spännande, defensivt stabil. Björn har med tålamod och beslutsamhet jobbat hårt för att komma tillbaka efter skador, det visar på god karaktär. Backsidan känns intressant, även om ytterligare namn ska in.

Johnny LarssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons