Annons

Janne Andersson: "Kommer kolla extra ikväll"

Det blir ett nytt svenskt mittbackspar som får möta Erling Haaland, en av världens bästa anfallare, i Nations Legaue-matchen mot Norge.
Fotboll • Publicerad 4 juni 2022
Janne Andersson väntar sig tufft motstånd när Sverige ställs mot Norge på Friends arena.
Janne Andersson väntar sig tufft motstånd när Sverige ställs mot Norge på Friends arena.Foto: Ali Lorestani/TT

När Sverige och Norge drabbar samman i samlingens andra Nations League-match av fyra pratas det föga förvånande om hur man ska stoppa det norske anfallsesset Erling Haaland.

Med en ny mittbackskonstellation, på grund av skadeproblemen, ställs det svenska landslaget därför på prov.

Annons

– Han är väldigt stark i vissa faser och det ska vi kolla extra på ikväll. Det är en spelare vi har enorm respekt för, berättar Janne Andersson.

– Skulle han göra mål så skriker folk om varför man inte håller koll på honom. Alla lag försöker hålla koll på honom, men en sån spelare kommer alltid att göra mål.

Kaptenen Emil Forsberg fortsätter:

– Man kan inte sätta elva man på Erling för då blir det öppet. Vi måste se det som en härlig utmaning med ett derby på Friends arena och fokusera på det vi kan göra för att stoppa honom och Norge.

"Måste höja oss"

Janne Andersson betonar vikten av att se till att Haaland får så lite boll som möjligt och att det finns flera bra spelare att hålla ögonen på.

– Spelare som Martin Ødegaard är en nyckel som inte kan få för mycket utrymme med sin fina vänsterfot. De har en bra generation på gång där det också finns utvecklingspotential.

På pappret är Norge en tuffare motstånd än Slovenien. Det svenska försvarsspelet såg lite svajigt ut när Slovenien kunde kontra. Janne ser både plus och minus med insatsen.

– Mycket i vårt anfallsspel fungerade bra och vi släpper inte heller in något mål. Nu möter vi ett taktiskt tuffare motstånd som är skickligare än Slovenien, vi tömde det centrala mittfältet lite för ofta och där måste vi höja oss.

Ekdal kan starta

Vad gäller vem som ska ersätta Carl Starfelt bredvid Joakim Nilsson är det högst oklart. Alexander Milosevic berättade att han spelade skadad mot Slovenien men ska nu vara spelklar igen.

Antingen han eller landslagsdebutanten Hjalmar Ekdal tros bli valet.

Annons

– Hjalmar kan starta men det finns lite olika alternativ. Oavsett vem det blir så kommer det bli ett nytt (mittbackspar), säger Janne Andersson.

Han belyser vikten av rutin och bekräftar att Emil Krafth kommer att starta matchen.

– Joakim Nilsson, som kommer att starta mot Norge, har vuxit fram till en pålitlig mittback det senaste året och med Emil Krafth tillbaka så kommer det finnas stöd för den som kommer in.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons