Annons

Jagar andra raka – "Ger oss mer självförtroende"

Finland kan göra en Tre Kronor och ta sitt andra raka VM-guld.
Då måste Kanada besegras i finalen – precis som för två år sedan.
Ishockey • Publicerad 6 juni 2021
Finlands Jere Sallinen jagar efter pucken i gårdagens semifinalseger över Tyskland. Nu hoppas Sallinen på en favorit i repris mot Kanada.
Finlands Jere Sallinen jagar efter pucken i gårdagens semifinalseger över Tyskland. Nu hoppas Sallinen på en favorit i repris mot Kanada.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Tre Kronor vann två VM-guld i rad 2017 och 2018.

Nu kan Finland kopiera den svenska bedriften med seger 2019 och 2021, två i rad då ju förra årets turnering ställdes in på grund av coronapandemin.

Annons

I Bratislava 2019 slog ett stjärnlöst Finland ur underläge hela vägen genom slutspelet och skrällde gång på gång.

Först mot Sverige i kvarten, sedan mot Ryssland i semifinalen och slutligen mot Kanada i finalen.

Seger i tisdags

Men den förre Örebroforwarden Jere Sallinen hämtar inte inspirationen inför finalen i Arena Riga från 2019.

Han gör det från gruppspelsavslutningen i tisdags, då Finland vann över Kanada med 3–2 efter straffar.

– Det ger oss mer självförtroende än segern 2019, säger Sallinen, en av sju finländska spelare i årets lag som var med för två år sedan.

Kanada har lyft ordentligt i slutspelet och först slagit ut det ryska laget, guldfavoriten, i kvartsfinal och sedan USA, turneringens bästa lag i gruppspelet, i semifinal.

Men Sallinen känner inte att Finland behöver förändra något.

– Vi kommer att fokusera på vårt eget spel, vi kommer att behöva göra en riktig bra match och spela bra defensivt i morgon, säger den 30-årige forwarden från IFK Helsingfors.

"En utmaning"

Det är också defensiven som är Finlands största styrka. Precis som 2019 är "Lejonen" ett lag utan stjärnor. Bara två NHL-spelare finns i truppen.

I årets turnering har laget vunnit åtta av sina nio VM-matcher och sex av dem har slutat med uddamålsseger. I semifinalen mot Tyskland, 2–1, storspelade målvakten Jussi Olkinuora som leder målvaktsligan med en räddningsprocent på 95,27.

Annons

Så hårt jobb är den finländska vägen till VM-guld.

– Den sista matchen i turneringen är alltid den tuffaste för kroppen, benen och mentalt. Det blir en utmaning. 2019 var också en tuff match, men vi tog oss igenom den och vi har en bra chans i morgon, säger Sallinen.

Fakta: Guld i klump

Flera nationer har de senaste åren vunnit VM-guld i klump, två eller till och med tre år i rad:

2017 och 2018: Sverige.

2015 och 2016: Kanada.

2008 och 2009: Ryssland.

2003 och 2004: Kanada.

1999, 2000 och 2001: Tjeckien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons