Annons

"Jag har helt tappat förtroendet för IOK"

Flera stjärnor i svenska skidskyttelandslaget är starkt kritiska mot att OS går i Kina.
I Norge är skidlegenden Marit Bjørgen lika kritisk – och uppmanar demokratiska länder att ta större ansvar.
Olympiskt • Publicerad 2 november 2021
Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.
Skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson.Foto: Pontus Lundahl/TT

Över 180 människorättsorganisationer har uppmanat till bojkott av vinter-OS i Peking på grund av Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har klargjort att bojkott inte är aktuellt. Men Sveriges två största skidskyttestjärnor är ändå tydliga med sin kritik mot Internationella olympiska kommittén (IOK).

Annons

”Må hända att det inte är IOK:s ansvar att lösa Kinas problem, men det var IOK:s j–la ansvar att se till att spelen inte tilldelades Kina ifrån första början”, skrev Sebastian Samuelsson nyligen på Twitter.

"Rimmar inte"

För TT utvecklar Samuelsson:

– Jag skulle önska att vi inte åkte dit. Det rimmar inte med de olympiska värderingarna att vi har ett OS i Kina.

– Det har blivit såhär på grund av hur IOK styrt OS. Det är så stora spel att nästan bara diktaturer har råd att hålla dem. Inför detta vinter-OS var det inga demokratiska stater som ville ha spelen och det finns en anledning till det.

Landslagskollegan Hanna Öberg håller med:

– Jag hade hellre haft OS i ett annat land. I framtiden måste det finnas alternativa länder att tilldela OS, säger Öberg.

Lågt förtroende

Sebastian Samuelsson tar upp det faktum att Stockholm sökte vinter-OS 2026, men förlorade mot italienska Milano.

– Stockholm 2026 inriktade sig på ett hållbart spel, men var inte ens nära att få det. Det finns ett snack inom IOK att vilja förändra, men man gör det inte. Jag har mycket lågt förtroende för IOK.

Den norska skidlegenden Marit Bjørgen är lika kritisk mot var OS är på väg och uppmanar samtidigt demokratiska länder som Norge att ta sitt ansvar och söka.

– Vi har också möjlighet att arrangera OS och ta det tillbaka till ett grundläggande arrangemang. Annars blir det bara så att det är länder som har makt och pengar som får det. Därför måste exempelvis Norge ta det ansvaret.

Annons

I Oslo fanns långt gångna planer att söka vinter-OS 2022, men staden backade ur.

– Ja, det blev negativ publicitet i media och man fick inte folket med sig. Norge har en möjlighet att kunna ändra mycket av detta, menar Marit Bjørgen.

Kalla: ”Sök!”

Charlotte Kalla är inne på samma linje och uppmanar Sverige att söka OS igen:

– Ett OS Sverige skulle också betyda jätte-, jättemycket för återväxten och generera många samhällsvinster, säger Charlotte Kalla och hoppas att spelen i Peking ska belysa problemet med de mänskliga rättigheterna i Kina:

– Jag ser det som ett tillfälle att belysa vilken problematik som finns där. Att genom detta få en större medvetenhet.

OS i Peking invigs den 4 februari.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel OS-värd 2026. Rätt är Milano.

Fakta: Vägen till OS i Peking 2022

Omröstningen i maj 2015 om värdskapet för vinter-OS 2022 föregicks av häftiga politiska diskussioner i flera länder.

I Stockholm (Sverige), Krakow (Polen), Lviv (Ukraina), och Oslo (Norge) fanns önskan att söka spelen, men förespråkarna fick inget politiskt stöd för planerna.

Det innebar att enda kandidaterna i omröstningen var Peking i Kina och Almaty i Kazakstan.

Peking vann med siffrorna 44–40 och blir därmed den första stad som arrangerar både vinter- och sommarspelen. 2008 avgjordes sommar-OS där.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons