Annons

IOK-basen: Tokyo-OS en succé även utan publik

IOK-ordföranden Thomas Bach var orolig inför publikfria spelen i Tokyo. Men nu säger han att OS blivit en succé.
Olympiskt • Publicerad 6 augusti 2021
IOK:s ordförande Thomas Bach, i mitten, på OS-läktare i Tokyo.
IOK:s ordförande Thomas Bach, i mitten, på OS-läktare i Tokyo.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Det var en mycket nöjd ordförande för Internationella olympiska kommittén som höll en presskonferens på fredagen, med två dagar kvar av OS i Tokyo.

Hans farhågor om själlösa spel, utan publik på läktarna, säger han har kommit på skam.

Annons

– Lyckligtvis blev det helt annorlunda, idrottarna har gett de här spelen en själ. Atmosfären var mer intensiv än nånsin. Och det beror på känslan av samhörighet, glädjen över att få vara tillsammans igen, att få mötas igen.

– Den andra känslan är tacksamheten över det faktum att OS kunde genomföras, säger Bach enligt sajten Inside the games.

Kritik avtog genom framgång

OS föregicks av massiva protester från japaner som ville stoppa tävlingarna på grund av rädsla för ökad smittspridning av coronaviruset då tiotusentals kom inresande till Tokyo.

Efter hand har kritiken bedarrat och Bach säger att ett skäl till att OS blivit en succé är de japanska idrottarnas framgångar.

– Nio av tio japaner har sett delar av spelen så här långt (på tv), säger Bach, som tackar folket i Tokyo och Japan samt den japanska regeringen, de styrande i Tokyo och organisationskommittén.

Över 600 000 tester

För att undvika smittspridning av covid-19 under OS har det varit en omfattande testapparat för de inblandade i OS.

Enligt Bach har det hittills genomförts mer än 600 000 coronatester. Av de 42 500 tester som gjordes vid ankomsten till Tokyo var 0,08 procent positiva. Av de 571 000 tester som gjorts därefter var 0,02 procent positiva.

– OS-gemenskapen har varit den mest testade sammanslutningen i hela världen de senaste veckorna, säger Bach.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons