Annons

Idrotten vill ha två miljarder i coronastöd

Idrottsklubbarna går på knäna under coronapandemin. För att hjälpa dem ber nu Riksidrottsförbundet (RF) regeringen om ytterligare två miljarder kronor.
Fotboll • Publicerad 8 november 2020
Björn Eriksson menar att man behöver börja tänka mer långsiktigt. Arkivbild.
Björn Eriksson menar att man behöver börja tänka mer långsiktigt. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Coronapandemin fortsätter att ställa till det för idrotten. Publik förbjuds eller begränsas och flera klubbar och föreningar riskerar enorma ekonomiska konsekvenser.

Därför kommer Riksidrottsförbundet (RF) på måndag att lämna in en framställan till regeringen där de begär minst två miljarder i krisstöd för 2021, skriver DN.

Annons

– Vi kan inte hålla på att planera kvartal för kvartal. Vi måste höja blicken och börja tänka i ettårscykler, säger Björn Eriksson, ordförande i RF till tidningen.

Hittills har RF fördelat sammanlagt 1,5 miljarder kronor – 500 miljoner under våren och en miljard under hösten – i särskilt kompensationsstöd av regeringen på grund av pandemin.

Drygt 4 000 föreningar och förbund ansökte om stöd den första perioden (12 mars-30 juni) och knappt 2 400 föreningar för perioden 1 juli-30 september.

När pandemin nu ökar igen menar Eriksson att man behöver börja tänka långsiktigt.

– Vår bedömning är att behovet av statligt stöd, om pandemin blir långvarig och krisen ännu djupare, kommer att vara 500 miljoner per kvartal eller mer.

Enligt en analys av RF av redovisat LOK-stöd (lokalt aktivitetsstöd) under första halvåret 2020 har antalet redovisade aktiviteter minskat med 7,6 procent jämfört med 2018 och 2019. Även antalet deltagartillfällen minskade rejält.

– Det är klart att sådana siffror oroar ur ett folkhälsoperspektiv. För man ska komma ihåg att rörelse är folkhälsa, säger Björn Eriksson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons