Annons

I backspegeln – engelska storlag besökte Oskarshamn: ”Han skrek: Smash his glasses”

Newcastle, Everton och Crystal Palace på besök i Oskarshamn.
Låter det orimligt? För inte så länge sedan var det verklighet.
– Det var ju vårt livs matcher, säger Kent Niklasson.
Oskarshamn • Publicerad 30 april 2020 • Uppdaterad 1 maj 2020
Kent Niklasson och Andreas Olbers var med och spelade när engelska storlag gästade Oskarshamn på 80- och 90-talet. Sporten tog med duon ner i tidningsarkivet för en titt i backspegeln. ”Egentligen är det ju sanslöst att de här lagen kom till Oskarshamn. Det är fullständigt otänkbart i dag”, säger Olbers.
Kent Niklasson och Andreas Olbers var med och spelade när engelska storlag gästade Oskarshamn på 80- och 90-talet. Sporten tog med duon ner i tidningsarkivet för en titt i backspegeln. ”Egentligen är det ju sanslöst att de här lagen kom till Oskarshamn. Det är fullständigt otänkbart i dag”, säger Olbers.Foto: Per Hammenvik
Fakta

Träningsmatcher i Oskarshamn mot utländska lag

1972 Oskarshamns AIK–Everton 2–3

Everton kom med starkast tänkbara lag med Mike Bernard i spetsen. Bernard hade värvats för 1,8 miljoner kronor – enormt mycket pengar vid den här tiden – och rankades som en av världens bästa fotbollspelare. OAIK – förstärkt med bland andra Rolf ”Kocken” Andersson och Hammarbys Peter Claesson – stod dock upp bra. Engelsmännen, med flera landslagsmän i laget, vann bara med 3–2.

2 384 personer löste entré på Idrottsparken.

• • •

1973 Oskarshamns AIK–Nordkoreanska landslaget 5–1

Inlånade IFKO-målvakten Anders Larsson glänste mellan stolparna och knäckte Nordkorea, som deltagit Englands-VM sju år tidigare, på Idrottsparken. Virserumslånet Åke Olsson svarade för en stark insats tillsammans med Kenneth Bojstedt och Håkan ”Kia” Ericsson.

• • •

1974 Oskarshamns AIK–Glasgow Rangers 0–6

Skottarna var regerande mästare i Cupvinnarcupen och vann enkelt. Colin Stein, som även avgjort Cupvinnarcupfinalen mot Dynamo Moskva, gjorde fyra av målen. Spelades i Hindås utanför Göteborg.

• • •

1974 Oskarshamns AIK–Östtyska landslaget 1–6

Östtyskarna var för starka, men OAIK stod upp bra. Roine Svensson gjorde OAIK:s reduceringsmål och Sven Johansson var som en panter mellan stolparna. Spelades i Hindås utanför Göteborg.

• • •

1975 IFK Oskarshamn–Dundee FC 1–4

Den skotska storklubben – med bland andra Gordon Strachan i startelvan – bjöds på bra motstånd av IFKO. Hemmalagets mål gjordes, vis stolpen och ett skotskt ben, av Ulf Woxö. Efter matchen tyckte Dundees manager David White att tre spelare stack ut i IFKO: Målvakten Anders Larsson, Kent ”Flua” Persson och Rolf ”Kocken” Andersson. ”Tre mycket duktiga fotbollsspelare”, sa White i OT.

Matchen blev ett ekonomiskt fiasko för IFKO. Det regnade hela dagen vilket skrämde i väg den tänkta storpubliken. Klubben hade tecknat en regnförsäkring mellan klockan 17 och 19, men regnet upphörde vid 16.55 varpå försäkringen inte gällde. Dundee fick 20 000 kronor plus mat för att komma och spela.

• • •

1980 Oskarshamns AIK–Newcastle United 0–3

Engelsmännen dominerade och vann rättvist. Sven Johansson i kassen fantomspelade och räddade OAIK från en större förlust. Ajaxförvärvet Ray Clarke och Terry Hibbitt utmärkte sig. Kent Niklasson fick pris som matchens lirare.

• • •

1988 Oskarshamn United–Newcastle United 2–6

0491-kombinationen, som röstats fram av OT:s läsare, stod upp bra, men hade inte mycket att säga till om när brasilianske landslagsmittfältaren Mirandinha satte i gång sin show. Brassen gjorde tre mål och var outstanding. ”Han gjorde precis vad han ville med bollen och var omöjlig att markera”, sa Kent Niklasson – som gjorde ett av tröstmålen inför 900 betalande – till tidningarna efter matchen. Det andra hemmamålet gjordes på straff av IFKO:s Janne Gustafsson sedan Rödsles Robert Wigren blivit nedgjord.

• • •

1990 Oskarshamn United–Watford 0–1

Elton Johns Watford kom med ett starkt lag, men imponerade inte. Gary Penrice gjorde matchens enda mål. Ted Svensson hade flera bra kvitteringslägen. 700 personer tittade på. Kent ”Kea” Sjöberg bäst i Oskarshamn United, där även spelare från Bockara (Nicklas Ivarsson), Mörlunda (Stefan Karlsson) och Fårbo (Roger Gunnarsson) ingick. Noterbart är att David James – som senare blev engelsk landslagsmålvakt – vaktade Watfords mål.

• • •

1991 Oskarshamns AIK–Oldham 1–2

Målglada Oldham hade gått till final i ligacupen och semifinal i FA-cupen på våren. 1 050 personer löste entré på Idrottsparken för att bland annat se den skotske landslagsmannen Graeme Sharp. Ulf Uddén satte 1-1 på straff. Oldham mötte även Gullringen och Tvärskog under Sverigeturnén.

• • •

1992 Oskarshamns AIK–Crystal Palace 2–7

Det var klasskillnad mellan lagen. Londonklubben hade en storhetsperiod vid den här tiden och hade slutat trea i högsta ligan 90–91. Geoff Thomas skarvade in 1–0 för engelsmännen redan i första anfallet. De 700 i publiken på Idrottsparken fick dock jubla två gånger om. Först när Ted Svensson satte 1–4 och sedan när inhopparen Johan Woxö gjorde 2–5.

Mark Brigth, numera expertkommentator på BBC, gjorde tre av målen. Annars var engelske landslagsmannen John Salako bäst i Crystal Palace. Manchester United-legendaren Steve Coppell spelade högermittfältare och stormålvakten Nigel Martyn vaktade kassen. I hemmalaget utmärkte sig Mats-Olof Lingersjö.

Traditionen med engelska storlag på besök i Oskarshamn inleddes redan 1972 när Everton gästade Idrottsparken.

– Jag var faktiskt med själv och spelade den matchen. Det var OAIK-legendaren Göte Wiberg som skötte det mesta kring matcherna. Han hade kontakt med en firma som hjälpte till. Jag tror det kostade 10 000 kronor att få hit Everton 1972, säger Esbjörn Svensson, som i dag är kassör i OAIK.

Annons

Under 70-talet spelades även matcher mot landslag från DDR och Nordkorea. Men när det blev 80-tal så renodlades det till England.

Kent Niklasson minns den tiden väl.

– Jag spelade båda matcherna mot Newcastle. 1980 fick jag pris som matchens lirare, det var en kristallskål sponsrad av OT, säger han och garvar.

Ni var ju glada amatörer – hur var det att möta engelska fullblodsproffs?

– Det behövdes ju inte direkt någon tändvätska. Det är klart att de var bra, men de är ju inte mer än människor. Jag kommer ihåg flera spelare i det Newcastlelaget. Centern Bobby Shinton, landslagsmittbacken Glenn Roeder och Ryan Clarke, säger Niklasson och berättar att kvällen avslutades med en bankett på Badholmen.

– Det var kul att sitta ner och ta en öl och snacka med dem. Man fick pröva sin skolengelska. Jag minns att Newcastlespelarna pikade sin högerback. Kent König hade haft lekstuga med honom under matchen och det var ju inte så kul att bli bortgjord av en svensk spelare.

Niklasson var även med 1988, när Newcastle kom på återbesök. Då hade Paul Gascoigne just lämnat för Tottenham och Newcastle mönstrade ett starkt lag med brasilianske landslagsmittfältaren Mirandinha i spetsen.

– Han hade lekstuga mot oss och gjorde tre mål tror jag. Jag gjorde faktiskt mål i den matchen. Newcastle passade mig bra, skrattar Niklasson.

Därefter spelades matcher mot Elton Johns Watford och Oldham innan Crystal Palace avslutade epoken med engelska besök. Londonklubben var då ett av Englands bästa lag och slutade trea i högsta ligan 90–91. Ian Wright hade bara några veckor innan Oskarshamnsbesöket lämnat för Arsenal.

Fotbollsprofilen Andreas Olbers – med en lång karriär i bland annat OAIK och IFKO – satt på bänken och byttes in med 20 minuter kvar.

Annons

– Jag hade glasögon när jag spelade på den tiden. Det första som hände när jag byttes in var att Eric Young, typ den största busen i hela England, skrek: ”Smash his glasses!”. Jag tänkte: ”Han ska få den jäveln”, säger Olbers och skrattar åt minnet.

Engelske landslagmålvaken David James gjorde Oskarshamn osäkert under några dagar i början av 1990-talet.
Engelske landslagmålvaken David James gjorde Oskarshamn osäkert under några dagar i början av 1990-talet.Foto: Martin Mejia

Olbers fick spela vänstermittfältare och fick möta minst sagt celebert motstånd: Manchester United-legendaren Steve Coppell.

– Jag håller ju på Liverpool, men det var ändå stort. Han var spelande tränare i Palace och spelade högermittfältare, så vi stötte på varandra en del. Nån gång kom jag faktiskt förbi honom.

Efter matchen var det sedvanlig bankett på Stadskällaren.

– Vi käkade ihop med Crystal Palace, det var kul att träffa dem utanför planen.

Brytpunkten för de engelska storlagens Sverigebesök sammanfaller med bildandet av Premier League, som såg dagens ljus just 1992. Numera åker engelska lag på lukrativa försäsongsläger till Asien och USA i stället för Oskarshamn och Tvärskog.

Steve Coppell.
Steve Coppell.Foto: TOM HEVEZI

Men minnet för de som var med och spelade matcherna kan ingen ta i från dem.

– Det var ju vårt livs matcher. Jag minns dem väldigt väl, det är kul minnen, säger Kent Niklasson och får medhåll av Andreas Olbers.

– Egentligen är det ju sanslöst att de här lagen kom till Oskarshamn. Det är fullständigt otänkbart i dag. Men det fattade man ju inte då när man var mitt uppe i det.

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons