Annons

”Hör inte hemma i division 6”

Från elitfyran rakt ner till division 6. På tre år.Nu gör anrika Mönsterås Goif en nystart.
Jessica Hult
Mönsterås • Publicerad 9 mars 2017
Ardi Ajeti och Martin Nilsson är tränarna som ska föra Mönsterås uppåt i seriesystemet igen. Foto: Roger Carlsson
Ardi Ajeti och Martin Nilsson är tränarna som ska föra Mönsterås uppåt i seriesystemet igen. Foto: Roger Carlsson

Mönsterås Goif är en klubb med historiskt stora framgångar inom fotbollen. Klubben har genom åren fostrat många spelare som nått både nationella och internationella framgångar. Men under de senaste åren har det dalat för herrfotbollen. A-laget har gått från en plats i elitfyran till division 6.

Inför säsongen 2017 har klubben samlat nya krafter för att ta sig högre. De nya tränarna är Martin Nilsson och Ardi Ajeti som har Mönsterås Goif som moderklubb.

Annons

– Ardi och jag är barndomsvänner och när chansen dök upp så kände vi att vi ville köra. Jag fick ett erbjudande från en annan klubb att vara tränare men jag är Mönsterås trogen och vill träna min moderklubb, säger Martin Nilsson.

Båda har spelat i klubbens a-lag och varit tränare för b-laget. Efter några års uppehåll med Mönsterås är det dags för duon att ta på sig tränarrollen i klubben.

Mönsterås har även fått en ny ordförande. I juni 2016 tillträdde Jessica Hult, som själv spelat fotboll i 15 år och tränat klubbens F05-lag i sex år. Hon kände att uppdraget som ordförande lockade och vill kämpa för att klubben ska hålla sig i framkant.

– Jag vill självklart att det ska gå bra för klubben och att vi ska få ett uppsving igen. Det ska inte vara tråkigt och ett måste att spela fotboll, det blir inte bra på sikt. Det viktigaste är att bygga upp en bra gemenskap för att få folk att stanna. Vi ska ha roligt tillsammans i klubben.

Enligt Martin Nilsson märks det att herrfotbollen redan fått ett litet uppsving.

– Vi har inte varit under 17 spelare på träningarna. Vi har väldigt roligt och intresset har ökat enormt. Vi har värvat in tio spelare och laget har ett stort ålderspann, från 16 till 30 år. Tanken är att jag och Ardi ska spela om det funkar och behov finns men först och främst är det tränarbiten vi ska fokusera på.

Har ni satt upp något mål denna säsong?

– Eftersom det gått som det gjort så ska vi inte sätta några onödigt höga mål. Vi kommer ta det match för match. Det vi vill med denna nystart är att börja om och göra rätt som klubb. Jag tycker inte vi hör hemma i division 6 utan vi ska kunna ha en plats minst i division 5.

Mönsterås har, förutom herrlaget, flera ungdomslag och även ett kombolag för damer tillsammans med Timmernabbens IF. Killarna i P16 spelar tillsammans med Timmernabbens IF och Blomstermåla IK. Jessica Hult menar att samarbetet med andra klubbar kan få a-laget i Mönsterås att leva på sikt.

– Vi får försöka att samarbeta med andra klubbar för att inte tappa spelare. Det är bra att vi satsar på de äldre pojkarna och att de har lag att spela i och vi hoppas att de vill fortsätta hos oss när de blir äldre.

Annons

Martin Nilsson hoppas att han och Ardi Ajeti kan bidra till ett levande a-lag genom sina erfarenheter i klubben.

– Det blir lättare för oss som tränare att få ett förtroende när vi har spelat i klubben och känner alla spelarna. Vi vill inte att någon ska känna sig utanför. Oavsett om man spelar 90 eller 15 minuter en match så ska alla känna att man är delaktig i laget. Vi ska försöka vända på skutan och långsiktigt jobba för att öka intresset för fotbollen i Mönsterås.

Jessica Hult är ordförande Mönsterås Goif. Foto: Eva Bergquist Andersson
Jessica Hult är ordförande Mönsterås Goif. Foto: Eva Bergquist Andersson
Hasse Eklund.
Hasse Eklund.
Thomas Sunesson.
Thomas Sunesson.

”Jag vill självklart att det ska gå bra för klubben och att vi ska få ett uppsving igen. Det ska inte vara tråkigt och ett måste att spela fotboll, det blir inte bra på sikt.”

ordförande Mönsterås Goif

Föreningarna som gör en nystart

Ida Eriksson

Fakta

En tidsresa med Mönsterås GOIF

1925: Klubben bildas

1966: A-laget åker ner från division 2, den högsta serien klubben spelat i.

1983: A-laget vinner division 3 nordöstra Götaland och får kvala till division 2 mot Gais, men förlorar mot Göteborgsklubben.

2000-talet: Herrarna spelar stora delar av tiden i division 4 och pendlar några gånger ner till division 5.

2015: A-laget åker ner i division 5. Damlaget går upp i fotbollstvåan.

2016: A-laget åker ner i division 6. Klubben lägger ner sitt damlag och bildar kombolag med Timmernabbens IF.

2017: Martin Nilsson och Ardi Ajeti ansluter som tränare inför säsongen i division 6.

Fakta

Ett urval av spelare som Mönsterås Goif fostrat

Thomas Sunesson: spelade i Kalmar FF, Malmö FF och Djurgården. Han var även med i svenska landslaget och blev proffs utomlands i Lausanne.

Stephan Kullberg: har spelat i Åtvidabergs FF, IFK Göteborg och Djurgårdens IF.

Hans Eklund: var allsvensk skyttekung i Östers IF. Han har bland annat tränat Falkenberg FF och Kalmar FF.

Roland Olsson: spelade i Helsingborgs IF.

Peter Claesson: spelade i Hammarby IF.

Anton Agebjörn: har spelat tre allsvenska matcher med Kalmar FF säsongen 2013. Han spelar nu i Oskarshamns AIK.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons