Annons

Hon ska ta Sverige till EM – efter 38 år

Hon är världsstjärnan som förväntas göra det lilla extra, spelaren att luta sig emot. Isabelle Haak ska bära Sveriges volleybollandslag till ett historiskt EM. Om pressen tynger henne?
Volleyboll • Publicerad 7 maj 2021
Isabelle Haak känner ingen press inför EM-kvalet.
Isabelle Haak känner ingen press inför EM-kvalet.Foto: Anders Bjurö/TT

När TT talar med Isabelle Haak inför de viktiga EM-kvalmatcherna i Portugal ger hon ett avslappnat intryck.

Och det trots att pressen på hennes axlar är stor. 21-åringen – som tillhör den turkiska jätteklubben Vakifbank och som nyligen vann poängligan i Champions League – räknas som en av världens allra bästa spelare och är den självklara mittpunkten i landslaget.

Annons

Det är hon som ska göra det för Sverige.

– Det är mest bara roligt att det är så. Jag vill hjälpa till och bidra till laget. Så det känns bara kul, jag tycker inte att pressen är jobbig, säger hon.

Länge sen sist

Volleybollandslaget har inte varit med i något EM-slutspel sedan 1983 men har nu en större chans att kvalificera sig än på mycket länge. Kvalspelet avgörs över två helger och i Sveriges grupp återfinns förutom Portugal även Ukraina och coronadrabbade Georgien. De två bästa lagen tar sig vidare till mästerskapet senare i sommar och enligt Haak har Sverige goda möjligheter att knipa en av platserna.

– Jag skulle säga att chanserna är stora, säger hon och fortsätter:

– Att gå till EM skulle betyda jättemycket, inte minst eftersom det var så länge sedan vi var med. Vi har ett ungt lag som vill utvecklas tillsammans och vi ska försöka göra vårt bästa.

Egentligen skulle Sverige ha inlett kvalspelet mot Georgien, men på grund av ett coronautbrott fick det laget lämna WO, och nu väntar i stället gruppfavoriten Ukraina i den första matchen. En motståndare Haak inte vet mycket om.

– Alla säger att de är favoriter, så det kommer bli en tuff match. Men det är inte lätt att scouta Ukraina, så vi måste vara flexibla och kunna göra ändringar under matchens gång. Men vårt fokus ska vara på det egna spelet.

Spelar med syrran

När Sverige ställer upp på planen mot Ukraina på lördag kommer det stå Haak på två av spelarnas tröjor. Isabelles syster Anna – som till vardags spelar i den franska mästarklubben Mulhouse – är också en del av landslaget.

– Det ska bli jättekul att spela tillsammans, det var så länge sedan nu. Vi har bara mötts som motståndare den senaste tiden, säger Isabelle Haak, som dock inte delar rum med syrran på hotellet i Portugal.

– Nej, men det finns gott om tid att hänga med henne ändå, säger hon och skrattar.

Fakta: Vägen till EM

Kvalet består av totalt 23 lag, fördelade i sex grupper. Samtliga gruppettor och grupptvåor tar sig vidare till mästerskapet.

Turnering 1 i Matosinhos, Portugal

Fredag 7 maj: Georgien–Sverige 0–3 (inställd pga coronafall i Georgien)

Lördag 8 maj: Sverige–Ukraina (16.00)

Söndag 9 maj: Sverige–Portugal (16.00)

Turnering 2 i Tbilisi, Georgien

Fredag 14 maj: Sverige–Ukraina (17.30)

Lördag 15 maj: Georgien–Sverige (17.30)

Söndag 16 maj: Portugal–Sverige (17.30)

EM-slutspelet 2021 avgörs 15 augusti–4 september och spelas i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien. 24 landslag gör upp om mästartiteln.

Fakta: Vägen till EM

Född: 11 juli 1999 (21 år).

Position: Högerspiker.

Klubb: Vakifbank (Turkiet).

Tidigare klubbar: Engelholm, Béziers Angels (Frankrike) och Pallavolo Scandicci (Italien).

Aktuell: Är storstjärnan som ska leda Sverige till första EM-slutspelet sedan 1983.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons