Annons

Hon doktorerar i Bjørgens framgång

Varför blev Marit Bjørgen världens bästa skidåkare?
Den frågan har Guro Strøm Solli ställt sig.
Nu har norskan disputerat i ämnet - och kommit fram till att svaret finns i träningen.
Skidor • Publicerad 12 november 2020
Marit Bjørgen. Arkivbild.
Marit Bjørgen. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

37-åriga Guro Strøm Solli har doktorerat i Marit Bjørgens minst sagt framgångsrika längdkarriär, och i sin disputation har hon kommit fram till att en otrolig mängd träning var Bjørgens stora framgångsrecept.

– Det är mer än 14 000 timmar träning. Hon har åkt motsvarande runt hela Norge en och en halv gång. Det är respekt, säger Solli till tidningen VG.

Annons

I sin doktorsavhandling har Solli också slagit fast att Bjørgens uppväxt med mycket lek och där träningen successivt stegrades har haft stor betydelse för hennes framgångar. Att Bjørgen dessutom ofta höll sig skadefri är en annan bidragande orsak.

– Det är inga hemligheter i träningen, eller några stora wow-faktorer. Den stora wow-faktorn är i stället kontinuiteten. Marit tränade som mest mellan att hon var 30 och 35 år, säger Sulli, som forskar vid Nord universitet.

40-åriga Bjørgen, som lade skidorna på hyllan efter säsongen 2018, tog bland annat 18-VM-guld och åtta OS-guld i karriären.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons