Annons

Holmgren språktränar sig in i stjärnlaget

À gauche! À droite! Merde!
När Emma Holmgren petades i Lyon i våras var det inte hennes målvaktsegenskaper som var problemet.
Det var språket.
Fotboll • Publicerad 4 september 2022
Lyonmålvakten Emma Holmgren under en träning med det svenska fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby.
Lyonmålvakten Emma Holmgren under en träning med det svenska fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Christiane Endler anses allmänt vara en av världens bästa fotbollsmålvakter, och Emma Holmgren värvades till storlaget Lyon förra sommaren som en tydlig backup till chilenskan.

Så när Endler skadade sig under våren hoppades den 25-åriga svenskan att det äntligen var dags för henne att visa upp sig. Men så blev det inte riktigt.

Annons

I stället fick hon dela på uppdraget som Endlers ersättare med den rutinerade franska målvakten Sarah Bouhaddi, som enligt tränaren hade en viktig fördel gentemot Holmgren.

– Det är klart att jag blev besviken. Jag fick förklaringen att de ville ha en målvakt som pratar franska, säger Emma Holmgren.

– Man blir lite så att ”jaha, ni visste om det liksom innan jag kom hit”. Men det var bara att bita ihop.

"Höger, vänster"

Därför har sommaren handlat lika mycket om att bygga upp kroppen som ordförrådet.

– Nu har jag lärt mig en hel del franska och styr på planen på franska och kommunicerar även lite utanför. Jag tycker att jag har tagit stora steg kommunikationsmässigt i att fler på planen förstår mig. Det är någonting som jag har övat ännu mer på efter att ha fått ett sådant besked, att de tycker att man är bra som målvakt men att de vill ha en målvakt som pratar franska.

TT: Vilka ord är det man behöver kunna som målvakt?

– Nej, men det är väl bara vanliga styrningsfraser som höger, vänster, pressa upp och ner.

Att flytta till Lyon var ett beslut som skulle få konsekvenser, det visste Emma Holmgren om redan från början. Men den tidigare Eskilstuna-målvakten tyckte att det var värt att välja bort givna matchminuter för att få tillgång till det som hon själv kallar ”världens bästa träningsmiljö”.

Tydligt besked

Petningen i våras fick henne ändå att fundera på framtiden, och hon ryktades ett tag på väg bort. Men Lyon, som bland annat återtog Champions League-titeln i våras efter en övertygande finalseger mot Barcelona, ville ha kvar henne. Och klubben har nu gjort klart för svenskan att hon är nummer två bakom Christiane Endler.

– De har varit väldigt tydliga med att jag är andramålvakt och de tycker att jag och Endler sporrar varandra väldigt bra. Det är klart att jag har velat spela fler matcher men jag har ett kontrakt i Lyon och de tror på mig stenhårt. Men jag hoppas att jag kan få fler matcher under hösten.

Annons

Emma Holmgren hoppas också ta nästa steg i landslaget. Efter att ha vaktat U23-målet i flera år är hon uttagen i A-landslagstruppen till tisdagens VM-kvalmatch borta mot Finland. Efter att veteranen Hedvig Lindahl åtminstone tillfälligt tackat för sig öppnade sig en plats i truppen bredvid Jennifer Falk och Zecira Musovic.

– Det är kul. Jag vet inte om det är sex–sju år nu som man varit in och ut i landslaget så det är kul att vara tillbaka igen, säger Holmgren, som fortsatt väntar på att få göra sin första A-landskamp.

TT: Utan Hedvig Lindahl känns det som att det är mer öppet kring vem som ska spela. Håller du med?

– Det hoppas jag verkligen att det är, och när man blir kallad till truppen på en gång så ska det vara en öppen konkurrenssituation.  Det är klart att det öppnar upp för oss andra och det är bara att visa på varje träning vem man är och att man vill och bör spela.

Fakta: Emma Holmgren

Född: 13 maj 1997 (25 år) i Uppsala.

Position: målvakt.

Klubb: Lyon.

Tidigare klubbar: Gamla Upsala (2012), Vaksala (2013–2014), IK Sirius (2014–2016), Hammarby (2017–2018), Linköping (2019), IK Uppsala (2020), Eskilstuna (2021).

Främsta meriter: Champions League-mästare och vinnare av franska ligan med Lyon säsongen 2021–2022, vinnare av franska supercupen med Lyon 2022, guld i F19-EM 2015.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons