Annons

Hjulmands kritik: Två felaktiga domslut

Englands avgörande straff borde aldrig ha utdömts.
Dessutom skulle domaren ha blåst av redan innan Raheem Sterling föll i straffområdet.
Det hävdar Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand efter uttåget ur EM.
Fotboll • Publicerad 8 juli 2021
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tycker att domaren begick två misstag i samband med Englands straff i förlängningen av semifinalen.
Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand tycker att domaren begick två misstag i samband med Englands straff i förlängningen av semifinalen.Foto: Carl Recine/AP/TT
Danmarks Pierre-Emile Højbjerg (till vänster) tillsammans med Martin Braithwaite efter den danska semifinalförlusten.
Danmarks Pierre-Emile Højbjerg (till vänster) tillsammans med Martin Braithwaite efter den danska semifinalförlusten.Foto: Laurence Griffiths/AP/TT

Besvikna danskar är efter semifinalförlusten på Wembley kritiska till domsluten i förlängningen. Både förbundskapten Kasper Hjulmand och anfallaren Martin Braithwaite lägger skulden på den nederländske domaren Danny Makkelie efter 1–2-förlusten mot England.

Innan Raheem Sterling föll i det danska straffområdet i den 102:a minuten sprang han på nära håll förbi en extra boll som låg till synes flera meter in på planen. Det borde aldrig ha fått ske, påpekade den danska förbundskaptenen på presskonferensen efter matchen.

Annons

– Jag var där, fem sekunder innan Raheem Sterling sprang förbi den extra bollen, och sade till fjärdedomaren att det fanns en boll för mycket på planen. Han var snabb att blåsa av vid ett senare tillfälle, när det fanns en extra boll på planen. Man får inte springa förbi en boll som ligger på planen, när den påverkar spelet, säger Kasper Hjulmand, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

"Riktigt tråkigt"

Några sekunder efter att Sterling passerat den extra bollen föll han, med flera danska spelare runt sig, och domaren var blixtsnabb att peka på straffpunkten. De danska spelarna protesterade högljutt, men Harry Kane fick kliva fram och kunde skjuta England till landets första EM-final någonsin.

– Jag kan helt enkelt inte se att det är straff. Det var tydligt att han (Sterling) lät benet hänga kvar. Jag förstår mycket väl hur det här låter, men jag kan inte låta bli att känna så här, säger Hjulmand om besvikelsen kring den avgörande straffen.

– Det är en sak att förlora en match, det kan man göra, men det är riktigt tråkigt och synd för killarna när det sker på det här sättet. Det är ett bittert sätt att slås ut på, fortsätter han.

"Fruktansvärt besvikna"

Förbundskaptenen erkänner att England var det bättre laget under stora delar av matchen, men hävdar att engelsmännen inte var tillräckligt bra för att kunna avgöra utan den hjälpande handen.

– Det var straffsparken som var skillnaden i dag.

Även anfallaren Martin Braithwaite stämmer in i domarkritiken.

– Vi är fruktansvärt besvikna nu, för vi trodde verkligen att vi hade mer att hämta. Speciellt sättet som vi förlorade på gör det svårt att förstå. Jag tycker inte att det var helt rättvist, säger Braithwaite.

Han antyder att domaren kan ha påverkats av att England spelade inför hemmapublik.

– När man spelar på hemmaplan kan det påverka matchen, och det var kanske också en av anledningarna till att vi inte vann i dag. Och här pratar jag inte om spelet, men jag måste vara försiktig med var jag säger, spekulerar Braithwaite.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons