GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Danska stjärnan: "Det var overkligt"

Fem dygn efter att landslagsstjärnan Christian Eriksen svävade mellan liv och död ska hans lagkamrater ladda om för torsdagens EM-möte med världsettan Belgien.
Fotboll • Publicerad 16 juni 2021
Danmarks landslagsspelare under träning i Helsingör.
Danmarks landslagsspelare under träning i Helsingör.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix Ritzau/TT

I lördags drabbades Christian Eriksen av ett hjärtstillestånd i slutet av den första halvleken i EM-mötet mellan Danmark och Finland på Parken i Köpenhamn.

Eriksen överlevde och vårdas på Rigshospitalet i den danska huvudstaden.

– Vi tänker självklart fortfarande på Christian och är glada över att han har det bra, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand på en presskonferens.

– Vi spelar för Christian, men vi spelar också för vår identitet och dem vi är. Och för hela Danmark, säger han.

"Kan se Parken och höra allt"

– Det kommer att vara känslosamt att komma tillbaka till Parken och vi vet att vi har ett enormt stöd av supportrarna och hela landet, säger han vidare.

De danska spelarna skapade en mänsklig mur kring sin lagkamrat när han vårdades på planen.

– Allt gick väldigt snabbt. Det var många som reagerade fort. Det stod tidigt klart att allt inte var bra med Christian, säger mittfältaren Thomas Delaney på presskonferensen.

Efter en timme och 45 minuter återupptogs EM-matchen, något som Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) fått stor kritik för. Eriksen såg slutet av matchen mot Finland, som finländarna vann med 1–0. Hjulmand är övertygad om att han kommer att se mötet med Belgien från sjukhussängen på Rigshospitalet, som ligger runt 500 meter från Parken.

– När han tittar ut från fönstret kan han se Parken och antagligen höra allt. Det är en märklig situation för Christian, säger Hjulmand.

Det danska landslaget har försökt att hitta en normalitet vid basen i Helsingör.

– Den första dagen (söndag) var absolut inte normal, men sedan försökte vi få någon form av normalitet under dag två. Ta oss ut på träningsplanen och gå igenom träningarna. Arbeta utifrån det. Det viktigaste är att vara här och nu, ta en minut i taget, en timme i taget, säger Hjulmand.

– Det har varit bra för oss vara på planen. Att få vara arga och glada, säger Thomas Delaney.

Danmark kommer inte att träna på Parken inför matchen, men spelare som vill besöka nationalarenan redan under onsdagen kommer att få åka dit, säger förbundskaptenen.

"Jag mår bra"

Den danske fotbollsstjärnan uttalade sig under tisdagen för första gången sedan de otäcka scenerna i EM-premiären.

"Jag mår bra – efter omständigheterna. Jag måste fortfarande gå igenom en del undersökningar på sjukhuset, men jag känner mig okej", skrev Christian Eriksen.

29-åringen har lagt upp en bild på sig själv där han gör tummen upp i sjukhussängen i Köpenhamn.

"Tack för alla fina och otroliga hälsningar och meddelande från hela världen. Det betyder mycket för mig och min familj", skrev han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer