Annons

Hjärtläkare: Sannolikt ett hjärtstillestånd

Danske fotbollsspelaren Christian Eriksen drabbades sannolikt av ett plötsligt hjärtstillestånd när han kollapsade på planen.
Det säger Mats Börjesson, läkare för Sveriges damlandslag i fotboll.
Fotboll • Publicerad 12 juni 2021
Christian Eriksen bars ut från planen på bår.
Christian Eriksen bars ut från planen på bår.Foto: FRIEDEMANN VOGEL
Mats Börjesson. Arkivbild.
Mats Börjesson. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– När en spelare segnar ihop på planen utan att ramla eller kollidera med en motspelare så kan man misstänka ett plötsligt hjärtstillestånd. Också eftersom det ser ut som att han inte är vid medvetande på bilder, säger hjärtläkaren Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi och läkare för Sveriges damlandslag i fotboll.

Då är det viktigt att snabbt vara framme och undersöka puls och andning och se om personen svarar på tilltal, och annars starta hjärt- och lungräddning, enligt Börjesson.

Annons

– Det är viktigt att komma igång med det inom en minut och med hjärtstartaren inom tre till fem minuter. Och det tycks man ha gjort här, säger han.

"Mycket bra prognos"

Det finns hjärtstartare tillhands på arenan och många klubbar har det också.

– Är man ung och frisk och hjärtat kommer igång, så är det en mycket bra prognos.

TT: Kan Eriksen komma tillbaka till idrotten?

– Det beror helt på vad det är för bakomliggande sjukdom. Skulle det handla om en hjärtmuskelinflammation så läker det.

Beror ofta på hjärtsjukdom

Enligt Börjesson orsakas plötslig hjärtdöd hos unga idrottare ofta av bakomliggande, ofta okända och ofta ärftliga hjärtsjukdomar.

Hjärtscreening med EKG rekommenderas för elitidrottare från 16 års ålder. Då får man också frågor om någon i släkten drabbats eller om man kanske haft egna symtom, exempelvis att man kanske svimmar under ansträngning.

– Sedan vi startade med hjärtscreening och hjärtstartare har unga som dött i hjärtstillestånd halverats mellan år 2000–2010, säger Börjesson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons