Annons

Heta känslor på PGA-tourens spelarmöte

Beskedet att LIV-touren, PGA-touren och Europatouren går samman slog ned som en bomb i golfvärlden.
Och rörde upp känslor hos många av spelarna.
Golf • Publicerad 7 juni 2023
PGA-tourens kommissionär Jay Monahan. Arkivbild.
PGA-tourens kommissionär Jay Monahan. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

PGA-tourens kommissionär Jay Monahan hade efter tisdagens besked ett möte med spelarna på touren. Själv beskrev han mötet som "intensivt och definitivt upphetsat" och det ställdes också krav på hans avgång.

– Jag är inte förvånad och förstår att folk kommer att kalla mig hycklare, säger Monahan.

Annons

– Det här är otroligt mycket för dem att ta in och smälta. Det här är en stor förändring för oss. Som jag försöker förklara, i slutändan var det här ett beslut för allas bästa på PGA-touren.

Helomvändning

Alla är inte eniga med Jay Monahan. Han har själv varit en tung kritiker till den saudifinansierade LIV-touren, men har nu gjort en helomvändning i och med samarbetet.

Uppgörelsen med Pif, Saudiarabiens statliga investeringsfond som finansierar LIV-touren, gjordes också i hemlighet. Spelarna visste ingenting förrän allt var klart och enligt Golf Channel var det upprörda känslor under det mer än timslånga mötet. Enligt uppskattningar från en källa ska 90 procent av spelarna ha varit negativa, bara 10 procent positiva.

"Det finns inget som att via Twitter få veta att vi går samman med en tour som vi sa att vi aldrig skulle ha något att göra med", twittrade kanadensiske spelaren Mackenzie Hughes.

Detaljer återstår

Det finns ännu inga detaljer klara kring hur samarbetet ska se ut och exakt vad det innebär för respektive tour. Men bland spelarna som jublar finns de som fick stora prissummor för att gå över till LIV-touren, och som nu ser ut att få sina avstängningar från PGA-touren hävda.

"En underbar dag", twittrade till exempel Phil Mickelson.

PGA-tourspelaren An Byeong-Hun såg samtidigt två sidor av myntet.

"Win-win för båda tourerna men det är en stor förlust för (spelarna) som försvarade (PGA-)touren de senaste två åren", skriver han.

Då syftar han bland annat på Rory McIlroy, superstjärnan som kanske mer än någon annan har stått upp och slagits för PGA-touren i striden med LIV. McIlroy har ännu inte uttalat sig, men väntas ha en presskonferens inför Canadian Open under onsdagen.

Kritiker kompenseras?

Monahan fick frågor om stjärnor som McIlroy och Tiger Woods ska kompenseras för att ha tackat nej till LIV-erbjudanden och om LIV-tourspelarna som fått miljardbelopp för att gå med på den touren nu ska betala tillbaka.

Annons

– Jag tror att dessa frågor är bland dem som vi nu ska diskutera. Allt behöver övervägas. Vad det handlar om är att göra det likvärdigt över tid, säger han enligt The Independent.

Monahan säger att han inte kan se att LIV-tourtävlingar spelas samtidigt som PGA-touren från nästa år och att det är PGA-touren som ska peka ut riktningen för golfen framöver.

Europatourens vd Keith Pelley säger till nyhetsbyrån PA, skriver The Independent, att de LIV-tourspelare som sade upp sina medlemskap på Europatouren när de bötfälldes och stängdes av var välkomna tillbaka – men först efter att ha betalat böterna och avtjänat avstängningstiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons