Annons

Hermansson: "Har varit utmanande"

Tätt mellan matcherna är något han föredrar.
Men coronapandemin innebar att fajtinglivet hamnade i pausläge – vilket ledde till en hel del huvudbry.
Kampsport • Publicerad 1 juli 2020
Jack Hermansson. Arkivbild.
Jack Hermansson. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Efter UFC-debuten mot Scott Askham i Hamburg följde ytterligare en match i organisationen under 2016. Året efter hann Jack Hermansson med tre stycken, sedan blev det två 2018 och tre 2019.

Oftast har det varit kort om tid mellan fajterna.

Annons

När han nu ska ta sig an amerikanen Kelvin Gastelum – efter att majfajten mot Chris Weidman ställdes in – på ön Yas i Förenade arabemiraten har den 32-årige mellanviktaren tvingats vänta sedan slutet av september.

En situation som Hermansson helst av allt velat undvika.

Vill fajtas ofta

– Det har inte blivit så intensivt det här året, av olika anledningar, och om jag får välja går jag helst fyra matcher per år. Det är så jag gillar att fajtas: ofta och intensivt, säger han.

TT: Hur har tiden varit?

– Det har varit långdraget. Innan visste jag inte vad som skulle ske, skulle matchen flyttas eller skulle den ens bli av? Ovissheten och oklarheten var utmanande.

TT: Vad var det värsta med den tiden?

– Det är svårt att mentalt förbereda sig inför något jag inte är säker på kommer att hända. Jag kan inte bygga upp en bild i huvudet när jag inte vet hur den ska se ut.

TT: Hur hanterade du det?

– När jag har match brukar jag gå runt och tänka på det, mentalt förbereda mig och ha en bild i huvudet för att ha något att jobba mot. Men nu provade jag att inte tänka på någonting, att vara blank. Jag ville inte ställa in mig på något som jag inte visste skulle hända.

Utvecklats i Oslo

I stället tog Jack Hermansson allt dag för dag. Han fokuserade på träningen hemma i Oslo och såg till att använda tiden till att finslipa på bitar som behöver bli bättre för att i framtiden kunna nå målet som han har siktat på sedan han signerade UFC-kontraktet: mästarbältet.

Annons

– Jag känner att jag har utvecklat hela "gamet" egentligen. Vi har jobbat mycket stående och jag har klarat av att jobba på tekniska aspekter, mycket på "power" och jag känner att jag slår hårdare nu, säger han.

– Den senaste tiden har det varit fokus på "grappling" och då jobbar jag specifikt efter den motståndaren som väntar. Då utvecklas jag också, eftersom träningen anpassas efter den stil man ska möta.

"Mer i nuet"

Dessutom har han kommit fram till att han måste vara mer flexibel under matcherna, inte vara lika låst till sitt taktiska upplägg som han var i förlusten mot Jared Cannonier i Köpenhamn i fjol.

– Jag måste vara lite mer i nuet under matcherna, och känna av vilka rätta beslut som ska tas i stället för att låsa mig till en plan. Det är klart jag ska ha en plan men jag måste också reagera och agera utifrån vad som händer under matchernas gång.

Tanken är att plocka fram alla nya delar i fajten mot sjunderankade Kelvin Gastelum och vid seger kommer Hermansson, sexa på rankning, närmare en titelmatch.

– Jag tror inte att det blir en titelmatch om jag vinner men det gör i alla fall att jag tar ett steg i rätt riktning mot titeln, som är målet. Men jag räknar med att jag måste gå en match till för att vara aktuell.

Fakta: Jack Hermansson

Född: 10 juni 1988 i Uddevalla.

Bor: Oslo.

Viktklass: Mellanklass.

UFC-debut: Seger mot Scott Askham den 3 september 2016 i Hamburg, Tyskland.

UFC-matcher: 10 matcher varav sju har slutat med segrar.

Aktuell: Möter amerikanen Kelvin Gastelum på ön Yas i Förenade arabemiraten den 18 juli.

Fakta: Jack Hermansson

Förlust mot Jared Cannonier, USA, i Köpenhamn 2019:

Det gick inte alls bra. Jag låste in mig lite på vad jag skulle göra. Jag ville gärna ha fajten till marken men det blev lite för enkelspårigt och hade jag varit lite mer avslappnad i mitt stående "game" tror jag att jag hade levererat bättre. Men man lär sig.

Seger mot Ronaldo Souza, Brasilien, i Florida 2019:

Det blev en match med kort varsel. Jag klev in på topp fem-rankningen efter det. Det var stort att möta en sådan legendar och att gå fem ronder mot honom.

Seger mot David Branch, USA, i Philadelphia 2019:

Tanken var bara att sätta en massa press och det blev en snabb match, jag tror att det tog lite över 40 sekunder eller något sådant. Det blev signaturgiljotinen. Det var mitt steg in på topp tio.

Fakta: Jack Hermansson

UFC arrangerar fyra galor på ön Yas utanför Abu Dhabi i Förenade arabemiraten och i två av dessa finns svenskar på matchkorten.

18 juli: Jack Hermansson ska ta sig an Kelvin Gastelum, USA.

25 juli: Alexander Gustafsson – som gör comeback i UFC men har valt tungvikt i stället för lätt tungvikt – möter brasilianaren Fabrício Werdum. Dessutom gör Pannie Kianzad sin tredje match i organisationen när hon ställs mot Bethe Correia, Brasilien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons