Annons

Helt klart för NHL-spel i augusti

Nu är det klart. NHL återupptar den avbrutna säsongen med spel i Edmonton och Toronto från den 1 augusti.
Dessutom har NHL godkänt att spelarna släpps till de två kommande OS-turneringarna.
Ishockey • Publicerad 11 juli 2020
Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.
Edmontonspelarna, med Oscar Klefbom i mitten, kan fira att NHL återupptar säsongen den 1 augusti, i deras hemstad. Arkivbild.Foto: Graham Hughes/AP/TT

Nästan fem månader efter den senaste matchen blir det nedsläpp i NHL. Lördagen den 1 augusti är det dags för matcher i Edmonton och Toronto.

"Det här är ett betydelsefullt steg för spelarna och klubbägarna och för vår sport i dessa svåra och osäkra tider", säger NHLPA-chefen Don Fehr i ett uttalande.

Annons

De flesta detaljerna om NHL:s återstart var sedan tidigare klara, men nu har även spelarfacket NHLPA godkänt den föreslagna planen.

24 lag kommer att göra upp om Stanley Cup-titeln – under de första nio dagarna med upp till sex matcher per dag. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens är alla klara för åttondelsfinal och möts i en enkelserie för att bestämma topp-seedningen. De övriga åtta lagen i de två konferenserna möts i bäst av fem matcher

Planen är att den första Stanley Cup-finalen preliminärt ska spelas den 22 september och att finalspelet ska vara klart senast den 4 oktober.

Den västra konferensens lag spelar i Edmonton och lagen från den östra spelar i Toronto. Semifinaler och final ska sedan avgöras i Edmonton. Alla matcher spelas utan publik.

Alla testas varje dag

"Vi vet att alla våra fans är överlyckliga över vår återkomst på is nästa månad, och det har varit vårt mål hela tiden sedan vi pausade ligan den 12 mars", säger NHL-kommissionären Gary Bettman i ett uttalande från NHL.

De spelare som av hälsoskäl inte vill delta i slutspelet tillåts avstå, de måste nu inom tre dagar skriftligt meddela sina respektive lag detta.

Varje lag får ha högst 52 personer inne i de säkerhetszoner som arenor och hotell i respektive stad utgör, 31 av dem får vara spelare.

Alla ska testas för covid-19 varje dag, sammanlagt 1 248 tester per dag inledningsvis. Tidigare har NHL uppgett att 35 spelare har testat positivt för viruset.

NHL-spelare i OS

Det avtal som nu är klart innebär även en förlängning av kollektivavtalet på fyra år – och att NHL släpper spelarna till OS 2022 och 2026. Efter fem raka OS-turneringar med NHL-spelare saknades de i OS i Pyeongchang 2018.

Innan Tre Kronor och de andra landslagen kan använda sig av de nordamerikanska proffsen måste dock den Internationella olympiska kommittén och det internationella ishockeyförbundet ge sina godkännanden.

Fakta: NHL:s återstart

Så här ska NHL:s säsong 2019/20 avgöras:

24 lag gör upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäsongen återupptas. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens möts i en enkelserie för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsfinal.

Topplagen: I västra konferensen: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferensen: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelphia.

De övriga åtta lagen i de två konferenserna möts i bäst av fem-matcher, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedade i bäst av sju matcher i åttondelsfinal. Det är även bäst av sju matcher i kvartsfinal, semifinal och final.

+ Var ska det avgöras?

Lagen samlas i Edmonton och Toronto för en slags turneringsvariant av slutspelet, utan publik – med Toronto för de östra lagen och Edmonton för de västra.

Lagen blir kvar i sina respektive städer fram till semifinalerna, då de fyra kvarvarande lagen samlas i Edmonton, där resterande matcher spelas.

+ När ska det avgöras?

Sedan den 8 juni har NHL-lagen haft frivilliga träningar. Gemensamma träningar får inledas den 13 juli. Spelet ska inledas den 1 augusti, och lagen får åka till respektive spelstad den 26 juli.

Första dagens matcher (tider är inte bestämda): Östra konferensen: New York Rangers–Carolina, Florida–New York Islanders, Montreal–Pittsburgh. Västra konferensen: Chicago–Edmonton, Winnipeg–Calgary Flames.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons