Hattrick av Kane – England nära VM

England är i praktiken klart för VM nästa år. 5–0 mot Albanien bättrade på engelsmännens ledning i grupp I.
Samtidigt är allt öppet i grupp C. 1–1 i gruppfinalen mellan Italien och Schweiz bäddar för en riktig nagelbitare i den sista omgången.
Fotboll • Publicerad 12 november 2021
Englands Harry Kane (9) firar med lagkamraterna.
Englands Harry Kane (9) firar med lagkamraterna.Foto: Ian Walton/AP/TT

Spänningen tätnar i VM-kvalet. Men för England blev det ingen spännande afton. Albanien kördes över med 5–0 efter ett äkta hattrick från Harry Kane.

England har därmed greppet om direktplatsen till VM. I praktiken är engelsmännen klara för mästerskapet redan innan den sista gruppspelsmatchen.

Bäddat för engelsk VM-biljett

England måste förlora mot gruppens slagpåse San Marino och grupptvåan Polen måste vinna mot Ungern och dessutom ta igen sex mål på engelsmännen för att ta över förstaplatsen. Playoffplatsen är redan säkrad.

Polackerna gjorde dock vad de kunde för att förbättra sina chanser, borta mot Andorra. Redan i den första minuten fick hemmalagets Ricard Fernandez syna domarens röda kort. Tio minuter senare hade man redan ett 0–2-underläge sedan målkungen Robert Lewandowski och Kamil Jozwiak gjort mål för gästerna. Polen kunde till slut vinna matchen med 4–1.

Italiensk fördel i grupp C

I grupp C spelades gruppfinalen mellan Italien och Schweiz i den näst sista omgången. En sexpoängsmatch, som blev en enpoängare för bägge lag.

Schweiz chockade de regerande Europa-mästarna redan efter dryga tio minuter. Efter en kontring landade bollen hos Mainz-spelaren Silvan Widmer som avlossade ett stenhårt skott till 1–0. Helt otagbart för Gianluigi Donnarumma.

Men Italien kom igen. I den 36:e minuten nickade Giovanni Di Lorenzo in 1–1.

I matchens slutskede fick Jorginho ett gyllene läge att avgöra, från straffpunkten, men skottet gick högt över.

Krysset betyder att läget i gruppen är oförändrat. Både Italien och Schweiz har 15 poäng inför den sista omgången. Italien har dock ett litet grepp om direktplatsen, man har nämligen två mål bättre målskillnad än Schweiz.