Annons

Handbollens coronalösning: Fria byten under EM

Det kommer att tillåtas obegränsat antal byten från truppen på 16 spelare under damernas handbolls-EM i Danmark och Norge, vid konstaterade covid-19-fall.
Men för att mästerskapet ens ska kunna spelas i Norge krävs fortfarande ett undantag från landets coronabestämmelser.
Handboll • Publicerad 3 november 2020
Sveriges Isabelle Gulldén. Arkivbild.
Sveriges Isabelle Gulldén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Bruttotrupperna innehåller 35 spelare och i vanliga fall får lagen byta ut max två av de 16 uttagna spelarna under gruppspelet. Detsamma gäller huvudrundan och finalhelgen vilket innebär totalt sex möjliga byten.

"På grund av pandemin och risken att ett antal spelare i ett lag kan testa positivt under EM kommer det inte att finnas någon gräns för antalet ersättare vid konstaterade infektioner", skriver det europeiska handbollsförbundet (EHF).

Annons

Men för att Norge eska kunna arrangera mästerskapet krävs troligen ett undantag från landets coronabestämmelser, skriver NTB. I dag säger reglerna att om en person konstaterats smittad måste hela laget sättas i karantän. Det gäller även motståndarlaget. I Danmark är det bara den aktuella spelaren, eller ledaren, som måste lämna EM i det fallet. Ett svar från det norska kulturdepartementet och den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten väntas inom några dagar.

Spelorterna för mästerskapet har sedan tidigare corona-anpassats. Ursprungligen skulle matcherna i Norge ha spelats i Trondheim, Stavanger och Oslo, där finalhelgen var satt till huvudstaden. I stället planeras samtliga matcher i Norge, inklusive finalen, att avgöras i Trondheim, med markant minskat antal åskådare.

I Danmark är Frederikshavn – där Sverige spelar sina matcher i det första gruppspelet – och Herning kvar som värdstäder, men även dessa kommer ha mindre publik än planerat på läktarna.

EM avgörs 3–20 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons