Hammarby vidare i Europa efter storseger

Hammarby var piskat att vinna hemma mot serbiska Cukaricki.
Då stod Stockholmslaget för en rejäl offensiv uppvisning och vann med hela 5–1. Därmed lever Hammarbys Europaäventyr.
Fotboll • Publicerad 12 augusti 2021
Hammarbys Astrit Selmani gjorde två mål i matchen.
Hammarbys Astrit Selmani gjorde två mål i matchen.Foto: Stina Stjernkvist /TT

1–3 borta mot Cukaricki förra veckan gjorde att Hammarby behövde visa upp sig från sin bästa sida för att avancera till sista kvalomgången i Europa Conference League.

Redan från start märktes det att Hammarby hade vaknat på rätt sida. Man inledde i ett rasande tempo och radade upp flera chanser. Bland annat hade Darijan Bojanic ett jätteläge i femte minuten men sköt utanför.

Minuten efter föll Astrit Selmani i straffområdet och Hammarby och publiken på Tele2 arena ropade efter straff – men fick inget gehör från domaren.

Vänsterbacken klev fram

Det skulle dock inte dröja länge innan Hammarby fick utdelning. Vänsterbacken Mohanad Jeahze fick bollen i straffområdet och tryckte in bollen i bortre hörnet i tolfte minuten.

Och Hammarby fortsatte att ösa på. Gustav Ludwigson spelade fram sin djupledslöpande anfallskollega Astrit Selmani. Väl framme med målvakten slog Selmani till med en vacker chip i mål.

Där och då betydde resultatet förlängningsläge – men Hammarby skulle utöka strax före paus. Björn Paulsen fick stå helt omarkerad i straffområdet och nickade distinkt in 3–0.

Hammarby tryckte på efter paus och var ytterst nära att utöka ledningen när Jeppe Andersen nickade i ribban tio minuter in i andra halvlek. Men marginalerna kan vara små i fotboll och till slut reducerade Ibrahima Ndiaye för det serbiska bortalaget i 64:e minuten.

Två snabba mål

Baklängesmålet satte dock fart på Hammarby. Tre minuter senare fick inbytte talangen Williot Swedberg bollen utanför straffområdet. 17-åringen tog emot och sköt behärskat in 4–1. Fem minuter senare gjorde Astrit Selmani sitt andra mål i matchen.

– De gör ett mål men vi viker inte ner oss. Vi växlade upp och gör två till. Jag tror det är närmare 7–1 än 3–2. Men så är det, man slappnar av i tre minuter och så gör de mål. Men vi har sådan tro på oss själva och vet vad vi kan, säger Astrit Selmani.

5–1 (totalt 6–4) gör att Hammarby är vidare till den sista kvalomgången till Europa Conference Leagues gruppspel. Där väntar schweiziska Basel som slog ut ungerska Ujpest med 6–1 över två matcher.

Fakta: Prispengar i Europa Conference League

Prispengar om Hammarby tar sig vidare till gruppspelet.

Plats i gruppspelet: 30 miljoner kronor (2,9 miljoner euro).

Vunnen match: 5,1 miljoner kronor (500 000 euro).

Oavgjord match: 1,7 miljoner kronor (166 000 euro).

Gruppseger: 6,6 miljoner kronor (650 000 euro).

Grupptvåa: 3,3 miljoner kronor (325 000 euro).

Playoff till utslagsmatcherna (grupptvåor – möter grupptreor från EL): 3 miljoner kronor (300 000 euro).

Åttondelsfinal: 6,1 miljoner kronor (600 000 euro).

Kvartsfinal: 10,2 miljoner kronor (1 miljon euro).

Semifinal: 20,4 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Final: 30,6 miljoner kronor (3 miljoner euro).

Turneringsvinst: 20,4 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Källa: uefa.com

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.