Annons

Hallam om truppbygget: "Tuffa beslut att ta"

Han har vunnit två av två landslagsturneringar – med två olika trupper.
Till hemmaturneringen i Malmö har Tre Kronors nye förbundskapten Sam Hallam fått möjlighet att spetsa till laget.
– Det är ganska tuffa beslut att ta. Man får följa sin magkänsla, säger han om truppbygget.
Ishockey • Publicerad 8 februari 2023
Sam Hallam, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i ishockey, på träningen inför torsdagens Beijer Hockey Games i Malmö arena.
Sam Hallam, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i ishockey, på träningen inför torsdagens Beijer Hockey Games i Malmö arena.Foto: Johan Nilsson/TT

Seger i Karjalaturneringen i november och turneringsseger i Swiss Hockey Games i december. Sam Hallam har inga problem med att själv betygsätta sin start som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i ishockey.

– Den är ju bra. Målet är varje turnering att vinna den och vi har lyckats två gånger, och vunnit fem av sex matcher. Men den här veckan går vi in mot tre andra landslag som är väldigt sugna på att slå oss och flera av de här matcherna har ju varit väldigt jämna, säger han efter onsdagens träning i Malmö arena.

"Pirrar lite extra"

Annons

Nu väntar den första landslagsturneringen på hemmais med matcher mot Tjeckien (torsdag), Schweiz (lördag) och Finland (söndag). Han erkänner att det blir något extra att coacha Tre Kronor hemma i Sverige.

– Det har varit många olika typer av debuter eller första gången, men det är min landslagsdebut på hemmaplan och det är klart att det pirrar lite extra i mig. Det hoppas jag använda som extra energi och samtidigt passa på och stanna upp någon sekund här och där och njuta lite av atmosfären, säger Hallam.

Truppen till Karjala innehöll uteslutande SHL-spelare – till den andra dominerade spelare från den schweiziska ligan NL. Nu blir det en blandning – av utespelarna hämtas 15 från SHL och 8 är Schweizproffs. Samtliga fem målvakter som har tagits ut denna säsong spelar till vardags i SHL.

Totalt har Hallam tagit ut 58 olika spelare till de tre turneringarna.

– Vi har fått möjligheten att skapa oss en bild av många spelare och det är ganska tuffa beslut att ta. Man får följa sin magkänsla. För det är väldigt många duktiga spelare som inte är med här, som absolut skulle kunna vara med.

Behöver vila

Det finns även en annan aspekt att ta hänsyn till.

– I det större perspektivet behöver spelarna använda någon av de här veckorna till att få träna på och återhämta sig. Jag förstår att någon kan tycka att man ska ha sina 25 killar och jobba med dem hela tiden, men de spelar också mycket i sina klubblag.

Efter turneringen i Malmö väntar dubbellandskamper mot Norge, Danmark och Finland under perioden 10–30 april. Redan då har kanske den potentiella VM-truppen till mästerskapet i Finland och Lettland (10–28 maj) börjat ta form.

Både den schweiziska och svenska ligan har då kommit ganska långt i sina slutspel.

– Det blir tre bra veckor att hålla i gång vår verksamhet och jobba med detaljer i vår spelbok. Samtidigt kommer vi att kunna fylla på med ganska många spelare som är aktuella för VM ganska tidigt, säger Sam Hallam, vars landslag även spelar Czech Hockey Games i Tjeckien precis före VM (1–7 maj).

Träffade NHL-spelare

Annons

Han hoppas även få krydda VM-truppen med några NHL-förstärkningar. I januari var Sam Hallam och den assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare över på andra sidan Atlanten för att träffa svenska spelare och titta på matcher.

– Det är ett sätt för oss att lära känna killarna och nu i mitt fall, när jag är ny, är det ännu viktigare att de får ett ansikte till vem den där killen är som skriver ett mejl eller sms här och där till dem. Det är jättenyttigt och förhoppningsvis ska det vara starten på en lång period där vi ska ha bra dialog med våra spelare i NHL, säger Sam Hallam.

Fakta: Beijer Hockey Games

Landslagsturneringen Beijer Hockey Games avgörs torsdag, lördag och söndag. Alla matcher utom en spelas i Malmö arena.

Här är alla matcher:

Torsdag: Sverige–Tjeckien (klockan 19), Schweiz–Finland i Zürich (kl 20.15).

Lördag: Finland–Tjeckien (kl 12), Sverige–Schweiz (kl 16).

Söndag: Schweiz–Tjeckien (kl 12), Sverige–Finland (kl 16).

Sveriges trupp, målvakter: Lars Johansson, Frölunda, Jhonas Enroth, Örebro.

Backar: Emil Djuse, Rapperswil-Jona, Hardy Häman Aktell, Växjö, Lukas Bengtsson, do, Jonathan Pudas, Skellefteå, Theodor Lennström, Färjestad, Joel Persson, Växjö, Petter Granberg, Skellefteå, Olle Alsing, Leksand.

Forwards: Joakim Nygård, Färjestad, Pär Lindholm, Skellefteå, Marcus Sörensen, Fribourg-Gottéron, André Petersson, HV71, Lucas Wallmark, ZSC Lions, Oscar Lindberg, Bern, Anton Bengtsson, Rögle, Emil Larsson, Örebro, Joakim Nordström, Davos, Carl Klingberg, Zug, Anton Lander, Timrå, Dennis Rasmussen, Davos, Isac Brännström, Luleå, Jonathan Dahlén, Timrå, Jacob de la Rose, Fribourg-Gottéron.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons