Annons

Haaland-feber inför premiären – men inte i Norge

Norges djupt rotade kärlek till brittisk fotboll är väldokumenterad.
Men trots världsstjärnorna Erling Braut Haaland och Martin Ödegaard i förmodade huvudroller är det "business as usual" inför Premier League-starten i helgen.
Fotboll • Publicerad 3 augusti 2022
Erling Braut Haaland jublar efter att ha gjort mål i Nations League-matchen mot Sverige på Ullevaal i Oslo i juni.
Erling Braut Haaland jublar efter att ha gjort mål i Nations League-matchen mot Sverige på Ullevaal i Oslo i juni.Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT
Norges landslagskapten Martin Ödegaard (vänster), ny lagkapten även i Arsenal, firar ett mål tillsammans med lagkamraten Bukayo Saka i Emirates Cup-finalen mot Sevilla den 30 juli 2022.
Norges landslagskapten Martin Ödegaard (vänster), ny lagkapten även i Arsenal, firar ett mål tillsammans med lagkamraten Bukayo Saka i Emirates Cup-finalen mot Sevilla den 30 juli 2022.Foto: Aaron Chown/AP/TT

För svensk del började allt den 29 november 1969. Då sändes för första gången SVT:s Tipsextra. Matchen mellan Wolverhampton och Sunderland slutade 1–0 inför dryga 21 000 åskådare på ett snöigt Molineux stadium.

En match bland många andra på de brittiska öarna, men en oförglömlig eftermiddag för många nordbor. I Sverige kom lördagar snabbt att bli synonymt med Tipsextra.

Annons

Om svenskarna snabbt fattade tycke för den brittiska fotbollen så var det inget mot förälskelsen som drabbade vårt västra grannland, där “Tippekampen” gjorde entré i tablån samma dag som Tipsextra.

– Men det finns även flera andra saker som har bidragit till de starka känslorna, säger Knut Espen Svegaarden, fotbollskrönikör på VG.

"Knöt an till England"

Han har funderat mycket på den norska förkärleken för brittisk fotboll och nämner bland annat den geografiska närheten länderna emellan, relationen under andra världskriget och VM 1966 som England vann på hemmaplan.

– Sverige var med i alla mästerskap, men Norge var inte särskilt bra och var aldrig med. Det gjorde nog att vi knöt an till England på ett annat sätt.

I dag betraktar många i Norge ett brittiskt lag, snarare än ett norskt, som klubben i sitt hjärta. Årligen reser över 100 000 norrmän till de brittiska öarna för att se sina favoritlag på plats. Ännu fler är betalande medlemmar i supporterklubbar.

Manchester Uniteds skandinaviska supporterklubb, världens största utanför Storbritannien, har tre lokalavdelningar i Danmark, sex i Sverige – och 51 i Norge.

Enligt Lars Tjærnås, krönikör på Aftenposten och expertkommentator på Viaplay, har många norrmän i generationer formats till engagerade supportrar.

"Man lägger enormt mycket tid och pengar på att odla passionen för sitt favoritlag. Det gäller alldeles oavsett om det finns norska spelare i klubben eller inte", skriver han i ett mejl till TT.

Underbarnet Haaland

Inför säsongen har förra årets Premier League-vinnare Manchester City gjort klart med det norska underbarnet Erling Braut Haaland, en av världens formstarkaste målskyttar.

I sin första start för City, en träningsmatch mot tyska jätten Bayern München, behövde nyförvärvet från Dortmund bara tolv minuter innan han tryckt in sitt första mål.

Annons

Landslagskollegan och mittfältaren Martin Ødegaard är nyutnämnd lagkapten i Arsenal.

Norska världsstjärnor med framträdande roller i engelska storlag låter som en dröm för varje inbitet Premier League-fan, men någon patriotisk yra är det inte tal om, säger Knut Espen Svegaarden.

– Det bidrar säkert till att intresset väcks bland de yngre, men de flesta bryr sig inte.

"Magin försvinner"

TT: Det är business as usual?

– Ja. Jag känner många som rentav tappat respekten för sin favoritklubb när de värvat en norsk spelare. Man har haft resorna till England som något spännande och eget, och så kommer det plötsligt en spelare man sett i den norska ligan. Då tycker många att magin försvinner.

I fredagens premiärmatch väntar Londonderby mellan Crystal Palace och Arsenal, med Martin Ødegaard som förväntad huvudrollsinnehavare. På söndag är det Erling Braut Haalands tur när Manchester City gästar West Ham.

Även om många norrmän ser sin passion för brittisk fotboll som för stor för att låta sig ryckas med i hysterin kring enskilda spelare så är Lars Tjærnås och Knut Espen Svegaarden överens om att stjärnduon sannolikt kommer att gå till historien som två av norsk fotbolls allra största.

– Spelare som Henning Berg och Ole Gunnar Solskjær rankas högre eftersom de var där i åtta, tio, tolv år och uppnådde väldigt mycket. Vi får vänta och se, men de har alla förutsättningar för att lyckas, säger Knut Espen Svegaarden.

Fakta: Fyra norrmän som gjort avtryck i Premier League

+ Ole Gunnar Solskjær, 49, ses som en av de främsta norska spelarna genom tiderna. Han tillbringade sammanlagt elva säsonger i Manchester United mellan 1996 och 2007, där han fick smeknamnet "the baby faced assassin" (fritt översatt "lönnmördaren med bebisansikte") för sitt ungdomliga utseende. Solskjaer gjorde 363 matcher, 126 mål och 50 assist för United. Han vann Champions League och sex Premier League-titlar med klubben.

+ John Arne Riise, 41, är Norges meste landslagsman genom tiderna med 110 landskamper. Riise, som spelade som vänsterback/vänsterytter, gjorde 348 matcher, 31 mål och 31 assist för Liverpool mellan 2001 och 2008. Där vann han bland annat Champions League säsongen 2004/2005 efter en klassisk final mot Milan.

+ Tore André Flo, 49, spelade 162 matcher för Chelsea mellan 1997 och 2000. Den reslige anfallaren gjorde sammanlagt 50 mål. I landslagssammanhang är han ihågkommen för sitt ledningsmål i segern mot Brasilien (2–1) i VM 1998.

+ Steffen Iversen, 45, var sju säsonger i Tottenham mellan 1996 och 2003. Under sina år i klubben gjorde anfallaren 45 mål på 174 matcher och vann ligacupen säsongen 1998–1999.

Källa: Transfermarkt.com

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons