Annons

Guldhjälten nära direktplats till Paralympics

Philip Jönsson var i världscuppremiären ytterst nära att fixa en direktplats till Paralympics 2024.
Detta efter en vår där guldskytten ådrog sig covid-19.
En sjukdom han tidigare trodde att han löpte väldigt stor risk att dö av.
Parasport • Publicerad 10 juni 2022
Philip Jönsson. Arkivbild.
Philip Jönsson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Philip Jönsson befinner sig i franska Chateauroux för världscuppremiären. Då knep han en andraplats i 50 meter liggande luftgevär.

28-åringen, som tog guld i tio meter stående luftgevär under Paralympics i Tokyo, säger att han är väldigt nöjd med sin insats. Men det finns också en annan känsla som ligger och gnager.

Annons

– Det är lite synd att jag inte nådde hela vägen för då hade jag hade tagit en direktplats till Paris 2024, så det var lite surt, säger han.

– Jag är där och nosar ändå. Det är en tidsfråga innan jag tar en plats.

Jönssons nästa chans att direktkvalificera sig till kommande Paralympics är på söndag i Chateauroux, då i 10 meter liggande luftgevär.

Inför Paralympics-guldet förra sommaren berättade Jönsson att han hade hållit sig isolerad i 14 månader och att han löpte väldigt stor risk att dö av covid-19 på grund av att han har Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett. Även andningsmusklerna försvagas, vilket leder till en försvagad lungkapacitet.

Men i våras fick han sjukdomen – och klarade sig lindrigt undan.

– Jag hade fått fyra sprutor (vaccin) så det var lugnt. Det blev som en lättare förkylning som tur var, säger han.

TT: Vad är nästa stora mål för dig?

– Det är att ta en direktplats till Paralympics i Paris 2024. Innan dess är det två VM, så en VM-medalj hade suttit fint, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons