Annons

Guide: Skid-VM, lördag 4 mars

I dag avslutar de svenska damerna ett redan succéartat skid-VM. Ebba Andersson och Frida Karlsson hoppas kröna mästerskapet med var sin ny medalj.
Här är det viktigaste att ha koll på inför tremilen i Planica.
Skidor • Publicerad 4 mars 2023
Frida Karlsson och Ebba Andersson, här efter tio kilometer fristil tidigare under VM, är två svenska guldhopp inför den avslutande tremilen.
Frida Karlsson och Ebba Andersson, här efter tio kilometer fristil tidigare under VM, är två svenska guldhopp inför den avslutande tremilen.Foto: Christine Olsson/TT

Vad: Skid-VM, 30 kilometer klassisk stil.

När: I dag, klockan 12.00.

Annons

Var: Planica, Slovenien.

Tv/radio: TV6/Viaplay och P4 Radiosporten.

+ Så funkar det

Masstart gäller för damernas sista gren i längdspåren i Planica. Loppet avgörs i klassisk stil precis som i VM för två år sedan. Tremilen i OS i fjol avgjordes dock i fristil.

Sveriges lag: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Emma Ribom, Linn Svahn.

+ Senaste VM och OS

2022: OS i Peking: 1) Therese Johaug, Norge, 2) Jessie Diggins, USA, 3) Kerttu Niskanen, Finland.

2021: VM i Oberstdorf: 1) Johaug, 2) Heidi Weng, Norge, 3) Frida Karlsson, Sverige.

+ Norska mångsysslaren

35-åriga VM-debutanten Astrid Øyre Slind har redan ett brons från skiathlon och ett stafettguld. Den här helgen blir intensiv för långloppsspecialisten, som efter tremilen flygs till Sverige för att hinna starta i Vasaloppet tidigt på söndag morgon.

Annons

+ Finländsk medaljtorka

Det har inte blivit en enda medalj för Finlands damer så här långt i VM i Planica. Men hoppet är inte ute – Kerttu Niskanen bör ha goda chanser att slåss om medaljerna nu.

+ Svenska guldchanser

Ebba Andersson och Frida Karlsson är på förhand de stora blågula hoppen. Men en svenska har aldrig tagit VM-guld på distansen sedan tremilen infördes på schemat 1989. Den sista VM-tvåmilen vann dock Marie-Helene "Billan" Westin, i Oberstdorf 1987.

En svensk pallplats skulle innebära att Sverige för första gången når tio medaljer på ett och samma VM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons