Annons

Guide: Dagens matcher i fotbolls-VM

Spanien inledde fotbolls-VM med att köra över Costa Rica med 7–0.
Men inför sista gruppspelsomgången kan det bli Costa Rica som snuvar spanjorerna på en åttondelsfinal.
Här är det viktigaste att ha koll på inför avgörandet i grupp E och F.
Fotboll • Publicerad 1 december 2022
De tyska spelarna har en svår väg att vandra för att ta sig vidare till åttondelsfinal i fotbolls-VM.
De tyska spelarna har en svår väg att vandra för att ta sig vidare till åttondelsfinal i fotbolls-VM.Foto: Luca Bruno/AP/TT

+ Grupp F, tabell:

1) Kroatien, 4 poäng, +3 i målskillnad.

Annons

2) Marocko, 4, +2.

3) Belgien, 3, -1.

4) Kanada, 0, -4.

+ Så avgörs grupp F:

Kroatien går vidare vid minst en poäng mot Belgien. Vid förlust krävs att redan avsågade Kanada besegrar Marocko om kroaterna ska kunna avancera till åttondelsfinal. I så fall blir det en målskillnadsaffär mellan Kroatien och Marocko.

Marocko har samma utgångsläge, oavgjort räcker för att säkra en plats i åttondelen. Om man förlorar är det ändå inte kört. Om Kroatien-Belgien slutar med belgisk seger eller oavgjort blir det målskillnad som avgör. I det första fallet mellan Marocko och Kroatien, i det andra mellan Marocko och Belgien.

Belgien går vidare vid seger. Oavgjort kan i teorin räcka, men då måste Marocko förlora mot Kanada med minst tre måls marginal.

+ Matcherna:

Vad: Kroatien-Belgien, grupp F.

När: Torsdag klockan 16.00.

Annons

Var: Ahmad bin Ali-stadion, al-Rayyan.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Uppmärksammade De Bruyne-citat

Efter den föga övertygande 1–0-segern i premiären mot Kanada sade Belgiens storstjärna Kevin De Bruyne att det belgiska laget omöjligen kunde vinna VM eftersom spelarna är "för gamla". Det följdes av en 0–2-förlust mot Marocko. Förbundskaptenen Roberto Martínez viftar dock undan att De Bruynes uttalanden ska ha påverkat lagets insats.

– Vi är alla heltidsproffs och vet vad vi måste göra. Spelare måste få säga vad de tycker, säger Martínez enligt Eurosport.

+ Lukaku tillbaka?

Belgiens stjärnanfallare Romelu Lukaku kom till VM skadad och kunde inte starta i de två inledande matcherna. Men efter sitt inhopp mot Marocko bör 29-åringen vara redo att hjälpa Belgien från start. Kroaterna vet vad som väntar.

– Han är såklart inte i toppform eftersom han inte har spelat på länge, men han är oerhört viktig för Belgien och en av de bästa anfallarna i världen. Om han kommer till spel kommer vi att vara på tårna. Men Belgien är inte bara Lukaku, säger Kroatiens Mario Pasalic enligt kroatiska HRT.

.

Vad: Kanada-Marocko, grupp F.

Annons

När: Torsdag klockan 16.00.

Var: al-Thumama-stadion, Doha.

Tv/radio: Kunskapskanalen/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Vattentät marockansk defensiv

Marocko är ett av bara tre VM-lag som ännu inte har släppt in något mål, trots att man redan mött gruppfavoriterna Kroatien och Belgien. En poäng mot avhängda Kanada är allt som behövs för att säkra spel i åttondelen för första gången sedan VM 1986.

– Vi är väldigt svåra att besegra. Vi har stått upp mot två av världens bästa landslag. Det är det vi måste fortsätta med, säger Marockos förbundskapten Walid Regragui enligt AP.

+ Siktar redan mot 2026

Kanada och värdnationen Qatar var de enda länderna vars hopp om avancemang tog slut redan efter två matcher. Men det finns mycket kvar att spela om, försäkrar förbundskaptenen John Herdman.

– Den här sista matchen handlar om att få ett resultat, att vinna för Kanada. Och att få vårt land att verkligen tro på att vi är på rätt väg inför VM 2026 (som spelas i Kanada, Mexiko och USA), säger Herdman till AP.

.

Annons

+ Grupp E, tabell:

1) Spanien, 4, +7.

2) Japan, 3, +-0.

3) Costa Rica, 3, -6.

4) Tyskland, 1, -1.

+ Så avgörs grupp E:

Spanien behöver en poäng mot Japan för att gå vidare. Även vid förlust ser det bra ut, tack vare spanjorernas överlägsna målskillnad. Om Costa Rica samtidigt slår Tyskland är den dock ovidkommande, då är Spanien utslaget.

Japan går vidare vid seger mot Spanien. Även oavgjort räcker om Costa Rica och Tyskland delar på poängen. Oavgjort kan även räcka om Tyskland vinner, men då hänger det på målskillnaden.

Costa Rica går vidare vid seger. Detsamma gäller vid oavgjort om Spanien samtidigt slår Japan. Om Spanien i stället förlorar blir det målskillnad som avgör mellan Costa Rica och Spanien, och där är det spanska försprånget hisnande stort.

För Tyskland är det inte säkert att ens en seger räcker. Den behöver helst kombineras med en spansk seger. Om Japan–Spanien slutar oavgjort eller med japansk seger så blir det målskillnad som avgör tyskarnas öde.

Annons

+ Matcherna

Vad: Japan-Spanien, grupp E.

När: Torsdag klockan 20.00.

Var: Khalifa International Stadium, al-Rayyan.

Tv/radio: Sportkanalen/C More/P4 Radiosporten.

+ Drömmatch i sikte

Spanien går mot gruppseger och redan nu börjar snacket ta fart om en potentiell drömkvartsfinal mot Brasilien. Men spanjorerna kan fortfarande missa åttondelsfinal, och vägrar att tänka längre fram än matchen mot Japan.

– Vi funderar inte på vilka vi ska möta i slutspelet. Vi måste först och främst slå Japan, sedan får vi se vilka vi ställs mot. Om det blir Brasilien i kvartsfinal så är det så, säger mittfältaren Koke enligt AP.

+ Jagar revansch från OS

Tio av de japanska spelarna har revansch att utkräva på Spanien. De var alla med när spanjorerna i fjol satte stopp för Japans dröm om ett OS-guld på hemmaplan. Den svidande 0–1-förlusten i semifinalen på Saitama Stadium finns kvar i tankarna. Även sju av de spanska VM-spelarna var med i OS.

Annons

– Jag tänker inte förlora två gånger i rad mot samma motstånd, säger mittfältaren Ritsu Doan, en av OS-spelarna, till Japan Times.

.

Vad: Costa Rica-Tyskland, grupp E.

När: Torsdag klockan 20.00.

Var: al-Bayt-stadion, al-Khor.

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten.

+ Historisk visselblåsare

Stéphanie Frappart har tidigare dömt herrmatcher i Champions League och franska Ligue 1. Nu skriver den rutinerade domaren historia på nytt, när hon som första kvinna är huvuddomare i ett herrfotbolls-VM. De båda assisterande är också kvinnor: Neuza Back från Brasilien och Karen Díaz Medina från Mexiko.

Tidigare i mästerskapet har Frappart, Salima Mukansanga, Rwanda, och Yoshimi Yamashita, Japan – de tre kvinnliga huvuddomarna uttagna till VM – alla agerat fjärdedomare.

+ Överkörda i premiären – men kan gå vidare

Annons

Costa Ricas VM kändes mer eller mindre över redan efter premiären, när laget kördes över fullständigt av Spanien, 0–7. Paradoxalt nog kan Costa Rica fortfarande gå vidare på spanjorernas bekostnad. Seger mot Tyskland samtidigt som Japan slår Spanien och sensationen är ett faktum.

.

Så skiljs lagen åt vid lika många poäng:

Om två lag slutar på samma poäng avgör i tur och ordning: målskillnad, antal gjorda mål, inbördes möten och antal fair play-poäng. I det sista fallet går det laget med minst antal fair play-poäng vidare. Gult kort ger en poäng, rött kort (via två gula) tre poäng, direkt rött kort fyra poäng och gult kort följt av direkt rött kort ger fem poäng.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons