Annons

GUIDE: Allt du behöver veta inför Linköping–IKO

SHL-lagen spurtar mot decemberuppehållet och först ut av veckans två omgångar är Linköpings bortamöte med IK Oskarshamn, som föll tungt senast mot Färjestad och hoppas studsa tillbaka på torsdagskvällen. Så här är förutsättningarna inför matchen i Saab Arena, som bevakas på plats av OT-sportens Jesper Hallberg och Christian Gustafsson.
SHL • Publicerad 8 december 2021 • Uppdaterad 9 december 2021
Här spelas torsdagskvällens match för IK Oskarshamn – i Saab Arena i Linköping. Nedsläpp klockan 19.
Här spelas torsdagskvällens match för IK Oskarshamn – i Saab Arena i Linköping. Nedsläpp klockan 19.Foto: PETER HOLGERSSON

Torsdagens matcher

✓ Linköping–IK Oskarshamn

✓ Färjestad–Brynäs

Annons

✓ Leksand–Frölunda

✓ Luleå–Rögle

✓ Djurgården–Växjö

✓ Timrå–Skellefteå

SHL-tabellen inför torsdagens matcher.
SHL-tabellen inför torsdagens matcher.

Ryan Lasch i Frölunda leder poängligan.
Ryan Lasch i Frölunda leder poängligan.Foto: Pär Bäckström/TT

Lasch leder – Karlkvist skuggar

Så här ser topp fem ut i SHL:

1) Ryan Lasch, Frölunda ... 35 poäng (7 mål + 28 assist)

2) Max Veronneau, Leksand ... 31 (18 + 13)

3) Patrik Karlkvist, Oskarshamn ... 28 (15 + 13)

4) Michael Spacek, Frölunda ... 26 (5 + 21)

5) Adam Tambellini, Rögle ... 25 (14 + 11)

Annons

Kikar vi på topp fem i IK Oskarshamn ser det ut så här:

1) Patrik Karlkvist ... 28 (15 + 13)

2) Fredrik Olofsson ... 20 (6 + 14)

3) Kim Rosdahl ... 19 (10 + 9)

4) Tomas Zohorna ... 19 (10 + 9)

5) Hynek Zohorna ... 19 (5 + 14

IK Oskarshamns assisterande tränare Jeff Jakobs kliver fram i Martin Filandes frånvaro.
IK Oskarshamns assisterande tränare Jeff Jakobs kliver fram i Martin Filandes frånvaro.Foto: SUVAD MRKONJIC

Läget i IK Oskarshamn

Det ser ut att bli ett skadedrabbat IK Oskarshamn som gästar Linköping. Med största sannolikhet tvingas de klara sig utan landslagscentern Fredrik Olofsson och det är alltjämt osäkert ifall Brian Cooper kommer till spel. På onsdagens träning tvingades dessutom Hynek Zohorna bryta träningen efter en smäll i sarghörnet. Som lök på laxen har huvudtränaren Martin Filander insjuknat i covid-19 och det blir Jeff Jakobs samt Mathias Tjärnqvist som basar över laget i Saab arena.

Här saknas innehåll

Vi liverapporterar

Sportens Jesper Hallberg rapporterar direkt från matchen, som har nedsläpp 19.00, men liverapporteringen börjar tidigare än så.

Saab Arena i Linköping.
Saab Arena i Linköping.Foto: AXEL BOBERG

Hittar publiken tillbaka?

Publiksiffran i Linköpings match mot Luleå var allt annat än bra. Endast 4 127 åskådare tog sig till Saab arena och det är den nästa sämsta publiksiffran sedan hallen byggdes. Den allra sämsta publiksiffran var mot Malmö Redhawks 2017. Då kom 4 067 åskådare. Det återstår att se ifall en torsdagsmatch mot IK Oskarshamn kan locka fler åskådare.

IK Oskarshamns Patrik Karlkvist jublade efter 2–1-målet när lagen möttes senast.
IK Oskarshamns Patrik Karlkvist jublade efter 2–1-målet när lagen möttes senast.Foto: SUVAD MRKONJIC

Så gick det senast

IKO hade något oväntat svårt mot Linköping när det ställdes mot varandra tidigare i höstas. Linköping kom till spel utan flera av sina stjärnspelare och IKO vann till slut med 2–1 efter förlängning. Vem som avgjorde? Patrik Karlkvist efter ett rasande vackert anfall i spel tre mot tre. Faktum är att östgötarna alltjämt har plusstatistik på IKO när det kommer till inbördes möten. Förra säsongens matcher slutade 3–1 i Linköpingsfavör.

”Oskarshamn behöver studsa tillbaka efter den tunga förlusten mot Färjestad i helgen.”
Johanna Dahlén i SVT:s Hockeykväll ger sin syn på kvällens match.
Johanna Dahlén och Sanny Lindström tycker till inför IKO-matchen.
Johanna Dahlén och Sanny Lindström tycker till inför IKO-matchen.

Gästtyckarna

Annons

Johanna Dahlén, hockeyreporter på Expressen och SVT, ger sin syn på kvällens match för Barometern-OT: “Ett intressant möte mellan två lag som överträffat mångas förväntningar än så länge. Oskarshamn har imponerat under hela säsongen och det verkar inte vara på väg att rasa ihop någon gång snart heller. Linköping startade tyngre, men agerar betydligt stabilare nu, flera spelare har klivit fram och Marcus Högberg i mål håller hög klass. Oskarshamn behöver studsa tillbaka efter den tunga förlusten mot Färjestad i helgen, Linköping har två starka övertidssegrar mot topplagen Frölunda och Luleå bakom sig. Ja, jag förväntar mig en jämn match där det finns utrymme för båda lagen att spela sitt spel och det kan gå åt vilket håll som helst. Men 3–2 Oskarshamn säger jag.”

Sanny Lindström, Hockeyexpert, C More och Expressen: “Linköping är svårspelade just nu och har verkligen tajtat till sin defensiv. De två senaste matcherna har man släppt in två mål mot tuffa lag som Frölunda och Luleå. Marcus Högberg har spelat som den toppmålvakt han är och kan på egen hand vinna matcher åt Linköping. Det ska bli intressant att se hur Oskarshamn studsar upp efter käftsmällen senast. Med tanke på hur bra man spelat under hösten så borde man rimligtvis komma ut och göra en bra match. Jag tror dock att Linköping vinner i vad som jag tror kommer bli en målsnål match.”

Supportrarna med hjärtan som klappar för IKO

Du är van att få veta allt om vad som händer på isen kring IK Oskarshamn. Nu satsar vi även mer än någonsin på att bredda bevakningen – och visa livet vid sidan om isen.

Jesper Hallberg och Christian Gustafsson, sportreportrar på Barometern-OT, punktmarkerar IKO, bland annat genom podden Ickedickedoa.
Jesper Hallberg och Christian Gustafsson, sportreportrar på Barometern-OT, punktmarkerar IKO, bland annat genom podden Ickedickedoa.Foto: Roger Carlsson

Ickedickedoa – här hör du senaste poddavsnittet

Christian Gustafsson och Jesper Hallberg intar studio 2 på Köpmangatan. En dryg timme om:

✓ IKO:s plötsliga skadehelvete

✓ SHL:s största floppar

✓ Livepodden

✓ Stort quiz – vet Jesper vad alla arenor heter?

✓ Arenafrågan

✓ Frågestund

Annons

✓ Slutförvaret

Här saknas innehåll

Vill du hänga med i all vår bevakning kring IKO. Missa inte detta erbjudande:

Jesper HallbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons