Annons

Granqvist: "Varit ett jättejobbigt år"

Efter ett år i superettan är Helsingborgs IF en allsvensk klubb igen.
Sportchefen Andreas Granqvist var tagen efter kvalvändningen mot Halmstad.
Fotboll • Publicerad 14 december 2021
Helsingborgsspelare firar den allsvenska återkomsten med sina supportrar. Helsingborg vann borta mot Halmstad med 3–1 och kvalet med 3–2 sammanlagt.
Helsingborgsspelare firar den allsvenska återkomsten med sina supportrar. Helsingborg vann borta mot Halmstad med 3–1 och kvalet med 3–2 sammanlagt.Foto: Anders Bjurö/TT

Efter att Helsingborg vunnit bortamatchen mot Halmstad på Örjans vall med 3–1 och därmed kvalet med 3–2 sammanlagt stormade Helsinborgssupportrar planen för att fira den allsvenska återkomsten med spelarna.

Sportchefen Andreas Granqvist bara njöt.

Annons

– Vi gör den bästa prestationen för hela säsongen och vinner rättvist med 3–1. Jag är otroligt stolt över grabbarna och vad vi har presterat, säger Granqvist.

"Är en allsvensk klubb"

– Det betyder mycket. För egen del och för klubben, jag tycker att vi är en allsvensk klubb.Vi har en arena, en historik, en fanskara som är helt otrolig. Vi spelar nästan på hemmaplan här i Halmstad. Jag känner en otrolig stolthet och lättnad, fortsätter han.

Själv lade den tidigare landslagskaptenen Granqvist av i somras efter att han varit en del av den svenska EM-truppen. I stället fick skadedrabbade Granqvist fokusera helt och hållet på jobbet som sportchef.

– Vi kände efter EM att vi inte visste var kroppen stod och jag behövde gå in för det andra jobbet till 110 procent, för det krävs extremt mycket av det jobbet för att sätta standarden vad vi vill, säger Granqvist, som spelade en handfull superettanmatcher under våren.

TT: Hur var känslan efteråt här på Örjans vall?

– Otroligt glad. Otroligt stolthet. Det har varit ett jättejobbigt år. Personligen med att avsluta karriären, varit med om ett EM med svenska landslaget, skadesituationen blev inte så bra som jag önskat. Ni fattar nog inte hur ont jag hade i våras när jag krigade för att ta mig in i EM-truppen och hjälpa HIF. Jag känner mer eller mindre bara en otrolig glädje och lättnad.

Frågan är dock hur redo är Helsingborg är för allsvenskan. När Granqvist kom hem 2018 gick Skåneklubben upp i allsvenskan, men det blev endast två år i landets högsta fotbollsserie den gången.

– Spelar vi som vi gör i dag är vi jätteredo, men vi behöver göra det över 30 omgångar. Vi visste när jag slutade att vi saknar lite av ledarkaraktären. När vi spelat bra är vi riktigt bra, men när vi har spelat dåligt är vi knappt division 1-nivå. Den svängningen kan du framför allt inte ha i allsvenskan, men inte heller i superettan.

"Inte riskera ekonomin"

Helsingborg har haft stora ekonomiska problem det senaste årtiondet, men nu ska det se bättre ut.

– Jag skulle säga att den är stabil. Jag tror att många kommer att bli överraskade när vi pratar om våra siffror här framöver. Vi har gjort ett jättebra år och det är viktigt för mig som sportchef.

Annons

Nu är det en långsiktig satsning som krävs, anser han.

– Jag kommer inte riskera Helsingborgs IF:s ekonomi, säger Granqvist och fortsätter:

– Vi kommer inte toksatsa med dumma beslut, men det är lättare att satsa med en plats i allsvenskan än en i superettan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons