Annons

"Gör du dig till ett litet lamm käkar han upp dig"

Hur har det varit att följa Zlatan Ibrahimovic? Vad gör honom unik? Och: vad händer för honom nu?
Här ger fyra journalister sin bild av fotbollsstjärnan.
– Gör du dig till ett litet lamm så käkar han upp dig, säger SVT:s Jennifer Wegerup.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2023
Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.Foto: GABRIEL BOUYS/AFP/TT
Olof Lundh, fotbollsexpert på TV4/C More. Arkivbild.
Olof Lundh, fotbollsexpert på TV4/C More. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

+ Johanna Frändén, Aftonbladet

TT: Hur har det varit att följa honom?

Annons

– Zlatan Ibrahimovic har spelat kanske den största rollen internationellt av alla svenskar de senaste 20 åren. Det finns ingen person, i vilket land man än hamnar i på jordklotet, som är så känd. Han är ofta det enda folk vet om Sverige. Det har varit som att följa en diplomat på hög nivå, förvisso inte med så goda diplomatiska sidor, det kanske inte har utmärkt honom så mycket.

– På ett personligt plan har han betytt jättemycket för min yrkesbana. Han har fått mig att se massa platser, träffa människor och knyta kontakter. Jag har honom att tacka för ganska mycket.

TT: Vad gör honom unik?

– Han är inte en på miljonen, han är en på miljarden. Det är en helt unikt sammansatt människa. En råtalang, en briljant fotbollsspelare men också en jätteindividualist, en enorm vinnarskalle.

– Sedan har han en personlighet som väcker respekt, nästan rädsla ibland. Man är väldigt på tå när man har Zlatan i närheten, vad som helst kan hända. Han kan med några ord, med en blick, förgöra någon och få någon att sjunka ner i skosulorna.

– Han kan blända med sitt varma leende. Det finns en sorts aura kring Zlatan som är alldeles unik och som få besitter.

TT: Vad tror du att han kommer att göra nu?

– Jag tror att han kommer att vara kvar inom fotbollen på något sätt. Sedan om det blir som sportchef eller i Mino Raiolas agentur... jag tror inte han blir tränare.

+ Olof Lundh, TV4/C More

TT: Hur har det varit att följa honom?

Annons

– Otroligt fascinerande. De första kliven i allsvenskan 1999 där jag faktiskt såg honom i en av hans första matcher och hela vägen till att bli det här enorma... ett varumärke och någon som hela tiden har vunnit. Det är otroligt fascinerande och också en spegling av att fotboll är mer än bara fotboll, vilket Zlatan har visat.

TT: Vad gör honom unik?

– En svensk som når världseliten är alltid något som ger avtryck och särskilt när man gör det i den stora sporten som fotboll, där han ändå i perioder är i paritet med Ronaldo och Messi. Lägg då till hela hans historia med utanförskap och det, där han blivit en symbol för många människor som har liknande bakgrund som han har.

– Jag tror framför allt att boken som kom 2011 gav den här fördjupande bilden av Zlatan, att han var mer än en macho-kille som överlevde i en tuff fotbollsvärld. Det är något amerikanskt över det, just det här att nå hela vägen till toppen.

TT: Vad tror du att han kommer att göra nu?

– Min känsla är att han kanske trivs bättre i Italien än i Sverige och kanske då har någon roll i Milan. Det är klart att agent-businessen finns där i och med att hans agent Mino Raiola gick bort, att han skulle kunna ge sig in i det.

– Men jag tror att han kanske vill bli sportchef, inte tränare, och då tror jag att många hade varit intresserade av att satsa på honom. Varför inte PSG eller Milan. Men det är svårt att veta vad Zlatan vill.

+ Jennifer Wegerup, frilansare för bland annat SVT (tidigare Aftonbladet och Expressen)

TT: Hur har det varit att följa honom?

– Det har varit så speciellt att följa, inte bara Sveriges största spelare genom tiderna, utan också en sådan person och sådan personlighet. Hela karisman, hela hans sätt, men även hur svårhanterlig han kan vara. Jag hade nog faktiskt aldrig pallat om det "bara" var någon som var så bra på fotboll, det har varit så mycket mer att följa Zlatan.

Annons

TT: Vad gör honom unik?

– Det är hans karaktär, han är inte bildad men han är väldigt smart, väldigt snabb i huvudet. När han kommer in i ett rum eller mixad zon så har han på några sekunder koll på var hans vänner och fiender befinner sig. Han är inte konflikträdd.

– Han är på samma gång en väldig blandning av ett väldigt stort ego och innerst inne också en djup osäkerhet, delvis sett till hur han är uppväxt. Allt det här blir en cocktail som gör en person som ständigt är beredd att försvara sig, men som också, om du vet hur du ska närma dig, sänker garden och då har han en väldigt charmerande sida.

– Jag har alltid varit en sådan som har svarat emot honom och blivit lite arg tillbaka, så ska man göra med honom. För han är ett lejon – och gör du dig till ett litet lamm så käkar han upp dig.

TT: Vad tror du att han kommer att göra nu?

– Jag tror att han kommer få någon ambassadörsroll i någon klubb. Kanske i Milan men inte just nu, troligtvis inte så länge Paolo Maldini är kvar, för han vill spela förstafiolen och jag tror inte att han vill ha en person som Zlatan i Milans ledning, för Zlatan är själv en sådan stark personlighet.

– Jag tror också vi kommer få se honom mycket i italiensk tv. Han vill bli känd utanför idrottsvärlden. Jag tror att det är väldigt viktigt för Zlatan att bli kvar i rampljuset.

+ Johan Esk, DN

TT: Hur har det varit att följa honom?

– Omtumlande. Man har aldrig vetat vad som skulle hända, varken på eller utanför planen. Jag har haft förmånen att vara på plats vid några av de här mest osannolika händelserna där han suddade ut gränsen för vad som är möjligt och omöjligt på en fotbollsplan. Allt från klacken mot Italien, cykelsparken mot England men inte minst målet borta mot Ungern i Budapest där ingen först såg att det blev mål. Det var surrealistiskt knäpptyst på arenan.

Annons

– Och utanför planen har det varit alla presskonferenser som varit ett eget skådespel.

TT: Vad gör honom unik?

– Han har haft det där som de riktigt stora konstnärerna i sina yrken har, oavsett om det är musiker, målare eller författare. Som kan ta sitt yrke till en helt ny nivå och göra sådant som andra inte klarar av.

– Sedan har han varit ett unikt fenomen i sin samtid. Ingemar Stenmark, Björn Borg och Zlatan Ibrahimovic är de idrottarna som har påverkat vårt land mest under sin samtid. Att han gjorde det genom att sparka upp dörren till delar av det nya Sverige... det var ingen enkel resa för honom att ge sig ut på. Han fick göra mer än andra för att ta sin plats, på så vis banade han vägen för andra.

TT: Vad tror du att han kommer att göra nu?

– Han har ju starka band till Qatar, så varför inte fortsätta med det spåret. Tyvärr, får man säga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons