Annons

Glödhet Sagström höjde tempen på Ullna: "Härligt"

Under den tredje rundan var Madelene Sagström glödhet på Ullna. Svenskans storspel såg till att höja tempen på Scandinavian Mixed inför avslutningen.
– Det är jättekul, säger Sagström, delad femma efter sin 64-runda.
Golf • Publicerad 10 juni 2023
Madelene Sagström klättrar i Scandinavian Mixed.
Madelene Sagström klättrar i Scandinavian Mixed.Foto: Jessica Gow/TT

Veckan på Ullna har bjudit på mestadels fint svenskt försommarväder och en golfbana i absolut toppklass. Men två saker har saknats – det har varit ont om både damer och svenska spelare uppe i toppen på resultattavlan.

Madelene Sagström ändrade på det när hon fick till en kanonrunda i lördagens solsken. Den Floridabaserade 30-åringen stod för åtta birdies – bland annat fyra raka på hål 14–17 – och klättrade rejält tack vare uppvisningen.

Annons

Hon kom till Ullna med frågetecken för puttningen, men nu var den i stället ett utropstecken. Det var en sådan där dag där det mesta gick i – Sagströms åttonde och sista birdie trillade i från runt 15 meter.

– Den var ju en jättebonus, säger hon och skrattar.

"Sånt som gör det kul"

Hon njöt av att spela inför de allt större åskådarskarorna i hemmapubliken.

– Jag gillar ju att vara i "center of attention". Jag trivs jättebra i den miljön och det sparrar mig mer än sätter press, säger Sagström efter rundan.

– Jag märkte att det började komma mer och mer folk, det är alltid najs. Så fort man gör fler birdies börjar folk komma. Det är kul att se att det finns så mycket support som är här, det var massa kids som attackerade mig efteråt. Det är härligt, det är sånt som gör det kul att hålla på med det här.

Sagström, som växte upp i Enköping, har inte tävlat i Sverige sedan proffsdebuten 2015. Det här är alltså första gången som den tvåfaldiga Solheim Cup-spelaren är hemma som ett etablerat stjärnnamn. Och även om hon trivs med uppmärksamheten har hon känt en extra stark vilja att spela bra just det här veckan.

– Att kunna prestera inför hemmapubliken är inte alltid jättelätt. Jag kände först att jag verkligen ville spela fyra dagar. Att nu spela fyra dagar och dessutom spela bra är ännu bättre.

"Jag förstår det"

Sagström var inte den enda kvinnan som briljerade under den tredje dagen i tävlingen som samordnas av de båda Europatourerna. Delvis på grund av mindre vind än tidigare, delvis på grund av att man har försökt göra banan mer rättvis.

– De har fortsatt att flytta fram lite tees, förmodligen eftersom det inte har varit så låga tjejscorer och inte så många tjejer där uppe. Så jag förstår det och jag klagar inte, det hjälper ju mig, säger svenskan.

Rundorna 72–69–64 gör att Madelene Sagström ligger elva slag under par inför slutvarvet, på delad femte plats totalt och näst bäst av alla damer.

Annons

Ska Sagström kunna vara med och slåss om segern krävs det att engelsmannen Dale Whitnell, som ligger åtta slag före svenskan, darrar. Han inledde tredje rundan med en sexslagsledning, som nu har krympt till fyra slag till tysken Yannik Paul.

Fakta: Ställningen i Scandinavian Mixed

Toppen:

1) Dale Whitnell, England, –19.

2) Yannik Paul, Tyskland, –15.

3) Richie Ramsay, Skottland, –13.

4) Anne van Dam, Nederländerna, –12.

Svensktoppen:

5) Madelene Sagström, –11.

13) Alexander Björk, –9.

16) Elin Arvidsson och Sebastian Söderberg, båda –8.

24) Kristoffer Broberg, –7.

29) Alex Norén, –6.

32) Linn Grant, Ingrid Lindblad och Simon Forsström, alla –5.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons