Annons

Glest på JVM-läktarna: "Vet inte varför"

Sveriges JVM i ishockey rullar vidare i kväll när Österrike står för motståndet.
Då lär både spelare, ledare och arrangör vilja se lite mer folk på läktaren.
För i premiären mot Schweiz var det allt annat än lapp på luckan.
Ishockey • Publicerad 12 augusti 2022
Det var många tomma stolar när Juniorkronorna besegrade Schweiz i onsdags.
Det var många tomma stolar när Juniorkronorna besegrade Schweiz i onsdags.Foto: Jason Franson/AP/TT

300 försålda biljetter, enligt SVT, i en arena som tar runt 18 500 åskådare under ishockeymatcher.

Juniorkronornas 3–2-seger mot Schweiz i Rogers Place i Edmonton, Kanada, i onsdags var allt annat än en publiksuccé.

Annons

– Vana kan jag inte säga att vi är, men det är som det är. Anledningen vet jag inte men vi hade lite svenska fans där i alla fall, säger Theodor Niederbach på en presskonferens inför kvällens match mot Österrike.

Glest på flera håll

Sveriges match är inte den enda som har spelats inför minst sagt glesa läktare. Exempelvis spelades USA:s premiärmatch mot Tyskland inför 829 åskådare och Tjeckien–Slovakien hade 430 åskådare på läktaren i Rogers Place.

Hemmanationen Kanada? De spelade inför 2 779 personer i publiken när de besegrade Lettland med 5–2.

Dessutom är ishockeyisen ovanligt vit, eftersom det varit svårt att få sponsorer till evenemanget.

Förklaringen är att det kanadensiska ishockeyförbundet är omgärdat av skandaler, bland annat hur man hanterat övergreppsanklagelser, vilket fått företag att pausa sitt engagemang.

Skandalerna har också fått turistorganet i arrangörsstaden Edmonton att i juli stoppa sin marknadsföring av evenemanget, vilket kan ha påverkat den skrala biljettförsäljningen.

– Vi fortsätter att ha diskussioner med Hockey Canada-representanter om deras planer för att se över behoven av förändringar, säger Traci Beednard, vd för stadens turistorgan Explore Edmonton, till kanadensisk tv.

"Är som det är"

En annan förklaring är att färre kanske är sugna på att mitt i sommaren kliva in i en kylig ishall, än kring årsskiftet då turneringen normalt arrangeras. En tredje förklaring är bristen på publikdragande stornamn i år.

– Klart man hade sett fram emot att det skulle vara folk. Nu är det som det är. Som jag sa, vi vet inte varför det är så här. Vi är här för att vinna matcher oavsett om det är publik eller inte. Vi vet att många i Sverige kollar och det är några svenska fans här och det är vi glada för, säger Niederbach.

Niederbach befann sig inför kvällens match mot Österrike i en märklig sits.

Annons

Runt ett dygn före matchstart visste inte centern om han skulle få spela eller inte. Anledningen var att han ådrog sig ett matchstraff mot Schweiz.

– Jag förbereder mig för att spela som alltid. Sen får man väl se vad som händer. Jag utgår ifrån att jag ska spela, säger han.

"Lite övertänd"

Totalt blev det hela 29 utvisningsminuter för Niederbach i premiärmatchen.

– Det är egentligen tre olyckliga situationer och sista blir väl bara grädden på moset. Det är inte så att jag letar utvisningar eller i ren frustration tar utvisningar. Jag får nog skylla på att jag var lite övertänd blandat med lite otur, säger han.

Sverige möter Österrike, som förlorade mot Tyskland med 2–4, i kväll 20.00, svensk tid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons