Annons

Glas mardrömsvecka: "Det var så sjukt"

Ibland är idrotten inte rättvis. Fråga bara Hanna Glas, vars drömmar om en magisk fotbollsvår krossades på några få coronaspäckade dagar.
Fotboll • Publicerad 11 april 2022
Efter några tunga veckor i klubblaget hoppas Bayern München-stjärnan Hanna Glas kunna leda Sveriges landslag till fotbolls-VM på tisdag.
Efter några tunga veckor i klubblaget hoppas Bayern München-stjärnan Hanna Glas kunna leda Sveriges landslag till fotbolls-VM på tisdag.Foto: Adam Ihse/TT

I den 104:e minuten av den avgörande Champions League-kvartsfinalen mot Paris-SG gick det inte längre för Lineth Beerensteyn. Krampkänningar gjorde att nederländskan knappt kunde gå.

In kom 18-åriga Julia Landenberger, och det var ett självklart byte för Bayern Münchens tränare Jens Scheuer. Valmöjligheterna var så att säga begränsade.

Annons

– Det var såklart oerhört tufft. De senaste två åren har vårt lag varit enormt skonat från corona. Och så den enda veckan som det absolut inte får hända, så händer det. Nej, det var extremt tungt med den tajmningen, det hade inte kunnat vara sämre, säger Bayern München-backen Hanna Glas.

Covid-19 drabbade laget precis före matchen i Paris den 30 mars. Hela sju Bayern München-spelare testades positivt och inräknat skador och avstängningar saknade laget tolv spelare. Men Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) visade ingen barmhärtighet, regelverket tillät inte att flytta matchen.

Tonåringar på bänken

Därför kom Bayern till spel med bara fyra avbytare, varav två målvakter. De enda utespelarna var Julia Landberger, 18, och Laura Marie Gloning, 16.

Samtidigt kunde PSG utnyttja samtliga sina fem byten för att få in pigga ben. Några minuter efter Bayerns enda byte i matchen satte också Ramona Bachmann 2–2-målet som skickade PSG till semifinal och Bayern ut ur turneringen.

Det var ett bitter slut på en match som det tyska laget helst inte ville spela.

– Vi tyckte att det var väldigt konstigt (att behöva spela), men det är väl regler som Uefa har, säger Hanna Glas.

– Men det är klart att det var tråkigt. För vi visste också att nästan alla som var sjuka i corona var spelare som kunde ha varit matchavgörande. Trots det gör vi en fantastisk insats och vinner på bortaplan efter 90 minuter. Vi var ändå stolta över prestationen även om vi var besvikna över att inte gå vidare.

TT: Kändes det orättvist?

– Ja, det ska jag inte sticka under stol med. Men så är det, och det är inte så mycket mer att göra åt det.

Det var dessvärre bara halva mardrömmen för Bayern München under vecka 13. Fyra dagar senare var det dags för toppmöte borta mot Wolfsburg, en match som med stor säkerhet skulle avgöra ligan.

"Precis vad jag behöver"

Annons

Avbytarbänken var nu utökad till totalt fem spelare, men det hjälpte föga. Wolfsburg vann med förnedringssiffror, 6–0, och kommer av allt att döma att ta hem ligatiteln.

– Det är så sjukt. Det är en vecka då vi tappade både ligan och Champions League, det går så fort. En säsong känns så lång och så avgjordes det på en vecka. Det var en konstig känsla, men vi har fortfarande kvar cupen så vi har allt fokus på den nu, säger Glas.

Även i cupen ställs Bayern München mot samma Wolfsburg i semifinal. Dessutom hoppas Hanna Glas få lite plåster på såren redan på tisdagen.

Då kan Sverige säkra en plats i VM 2023. En poäng hemma mot Irland är allt som behövs.

– Det är precis vad jag behöver. Med tanke på kvaliteten vi har på laget och det vi har presterat så är det väldigt hög sannolikhet att vi lyckas med det.

Fakta: Hanna Glas

Född: 16 april 1993 (28 år), i Sundsvall.

Position: vänsterback.

Klubbar: Sundsvalls DFF (2011–2012), Sunnanå (2013), Umeå (2014–2016), Eskilstuna (2017–2018), Paris SG (2018–2020), Bayern München (2020–).

A-landskamper/mål: 52/1.

Främsta meriter: OS-silver 2021, VM-brons 2019, U19-EM-guld 2012, ligatitel med Bayern München 2020–21.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons