Annons

Givmilt IKO föll i Haparanda: ”Naivt”

Ett tomteinspirerat IKO bjöd bort matchen i Arena Polarica.– Vi spelar naivt, säger tränaren Fredrik Söderström.
Haparanda/Oskarshamn • Publicerad 27 december 2014
Greg Squires gjorde två mål och var IKO:s klart bäste spelare i Arena Polarica i Haparanda på lördagskvällen. Det hjälpte dock föga. Asplöven vann med 6–3 mot ett givmilt IK Oskarshamn. Foto: Per Hammenvik
Greg Squires gjorde två mål och var IKO:s klart bäste spelare i Arena Polarica i Haparanda på lördagskvällen. Det hjälpte dock föga. Asplöven vann med 6–3 mot ett givmilt IK Oskarshamn. Foto: Per Hammenvik

Efter ett dygns tågande och bussande upp genom Sverige började det bra för IKO i Arena Polarica i Haparanda. Luca Caputi diagonalade fram pucken till Greg Squires som skickade in 1–0 och IKO fick en perfekt start på Norrlandsäventyret.

Hemmalaget skulle dock hinna med en kvittering innan första perioden var över. Asplöven vände spelet efter att IKO gått bort sig, Oskar Sehlstedt släppte en retur och Marcus Bohman tryckte in 1–1.

Annons

– Gemensam nämnare för flera av deras mål var att vi gick bort oss högt upp i banan och de fick komma flera mot färre, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.

1–1-målet var mycket riktigt början på en lång rad IKO-bjudningar.

Henri Snäll – Haparandasonen – fick i lugn och ro åka upp längs vänsterkanten i början av andra och pricka in 2–1 ur snäv vinkel, en puck som Sehlstedt kanske borde ha tagit.

Kort därefter hade IKO videodomarguden på sin sida när Asplöven fick ett mål underkänt efter granskning.

Lyckan blev dock kortvarig. 3–1 kom i stället efter att tre IKO-spelare gått bort sig rejält i offensiv zon. Asplöven kom fyra mot två och Jesper Dahlroth skickade in pucken.

– Deras icke tilldömda mål var ju vår biljett in i matchen. Vi hade noga betonat vikten av att inte gå bort oss högt upp i banan. Men så gör Poulsen, Piispanen och Rodman just det. Ivern att göra mål framåt kostar oss mål bakåt. Naivt, säger en bister Fredrik Söderström.

När Evan McGrath sin vana trogen sedan drog på sig en utvisning, så skickade Gabe Guentzel i väg ett höstlöv från blå som singlade in bakom en skymd Oskar Sehlstedt.

Matchen var avgjord. Tredje perioden blev, även om IKO gjorde ett par tröstmål i slutet, en transportsträcka.

– Vi skapar många kvalificerade chanser, men gör inte mål. Asplöven däremot är väldigt effektivt. Vi var tillbaka i gamla syndrom och spelade med små marginaler i stället för rakt och rejält som i de tre sista matcherna innan uppehållet.

De fyra senaste matcherna har ni haft tre olika målvakter – hur påverkar det?

Annons

– Det är inte optimalt. Varje målvakt har sitt sätt att spela på. Sehlstedt och Kroselj är väldigt olika som målvakter, vilket påverkar försvarsspelet. Dessutom har vi haft Marcus Högberg inne däremellan som har sitt sätt att spela. Det skapar osäkerhet, men det är inget vi kan påverka, utan måste förhålla oss till.

Allt var dock inte nattsvart i IKO. Greg Squires trivdes i den iskalla Arena Polarica och var klart bäste IKO-spelare. Även kedjekamraten Luca Caputi stack ut offensivt. HV-lånet Alexander Younan förtjänar också plus.

För IKO väntar nu en natt i Luleå innan det – medelst flyg och buss – bär hemåt under söndagen.

– Det är på tiden att vi slår Almtuna nu, säger Fredrik Söderström och syftar på måndagens mellandagsfajt i Arena Oskarshamn.

FAKTA

Stjärnligan

3 Greg Squires

2 Luca Caputi

1 Alexander Younan

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons