Annons

"Förlusten har etsat sig fast hos dem"

USA är obesegrat i 37 raka landskamper. Men är det något motstånd som skaver för världens bästa fotbollslandslag är det kanske Sverige.
För det finns en förlust som amerikanskorna fortfarande pratar om.
Fotboll • Publicerad 9 april 2021
Caroline Seger och Kosovare Asllani under en av damlandslagets träningar inför lördagens landskamp mot USA.
Caroline Seger och Kosovare Asllani under en av damlandslagets träningar inför lördagens landskamp mot USA.Foto: Jessica Gow/TT

Sett till de senaste två åren är det svårt att argumentera för att något landslag har ett mentalt övertag på USA. Efter 1–3-förlusten mot Frankrike den 19 januari 2019 har de nämligen varit oslagbara.

USA har sedan dess vunnit 34 matcher, spelat tre oavgjorda och på vägen tagit nationens fjärde VM-guld.

Annons

När Sverige på lördagen tar sig an den regerande världsmästaren på Friends arena kan man lugnt säga att hemmalaget slår ur underläge.

Men så var det den där matchen …

I OS-kvartsfinalen i Brasilien 2016 slog Sverige sensationellt ut USA efter straffar. Och trots alla framgångar sedan dess tycks förlusten sitta som en gifttagg i sidan på det amerikanska laget än i dag.

– Bitterheten från det som hände 2016 kommer alltid sitta kvar. Så som det slutade och att vi gjorde vår sämsta prestation någonsin i ett OS, det kommer alltid finnas med, säger anfallsveteranen Alex Morgan på presskonferensen dagen före lördagens landskamp.

"Ett totalt misslyckande"

Megan Rapinoe är en annan av USA:s superstjärnor som inte har skakat av sig förlusten.

– Det var fruktansvärt. Det kändes som ett totalt misslyckande. Vi slutförde inte vårt uppdrag, vi spelade inget vidare och det var en särskilt chockerande förlust på så många sätt, sade Rapinoe under en digital pressträff med USA:s olympiska kommitté tidigare veckan, enligt AFP.

I det svenska laget lägger man däremot inget större fokus på en landskamp med över fyra på nacken. De blågula spelarna förundras också lite över att lördagens motståndare gör det.

– Ett lag som har varit så framgångsrikt och som vunnit så många matcher, det är klart att en förlust svider ganska hårt. Men de borde kanske ha glömt den i stället för att hålla på och prata om den, säger Sveriges lagkapten, Rosengårds Caroline Seger.

– Det betyder att vi har gjort avtryck. Det är kul att de känner en sådan tändvätska. Och vi känner nog samma, att vi gärna vill bjuda upp till dans, säger klubbkamraten Olivia Schough.

"Vi har alla möjligheter"

Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani håller med:

Annons

– Det där vill de aldrig uppleva igen, att det sker i ett mästerskap. Och vi känner att vi har alla möjligheter att slå dem. Men det är världens bästa landslag just nu så de har väldigt stora kvaliteter. Vi måste definitivt prestera vår bästa fotboll för att slå dem. Men om det är något landslag i världen som kan mäta sig med deras fysik och deras sätt att spela så är det vi, säger Asllani.

Lördagens match ger inga poäng. Men som en av få kvarvarande landskamper inför OS kan den ändå ha stor betydelse, poängterar det svenska lägret.

– Vi är ett lag med väldigt gott självförtroende. Och oavsett hur den här matchen blir har vi hela tiden med oss det, och har det som grund. Men att få ett bra resultat mot USA, det skulle betyda mycket. Även om det viktigaste är att vi är som bäst i OS, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

Positivt med framskjutet OS?

Detsamma gäller för USA, som vill bli det första landslaget att vinna två på varandra efterföljande guld – i först VM och sedan OS.

Megan Rapinoe tror dessutom att chanserna har blivit större av att spelen i Tokyo flyttats fram ett år på grund av coronapandemin. Det har gett tid till viktig återhämtning och nu finns alla möjligheter för USA att ta revansch för fadäsen i Brasilien, säger hon.

– Många av spelarna i laget gjorde sitt första stora mästerskap där, och det var tufft att vi slogs ut så tidigt. Men jag skulle ändå inte säga att det lämnade en bitter eftersmak. I stället gav det oss tändvätska – för att se till att det aldrig ska hända igen, sade Rapinoe häromdagen.

– Alla som var med där känner att de inte vill att det ska bli deras sista upplevelse av ett OS.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons