Annons

Från utbrottet till avgörandet – här är Kalmar FF:s ödesvecka

På lördag avgörs Kalmar FF:s framtida fotbollsöde när allsvenskans sista omgång spelas. Här sammanfattar vi KFF:s ödesvecka från kaosförlusten mot Falkenberg till det stora avgörandet mot Sirius.
KALMAR • Publicerad 30 oktober 2019 • Uppdaterad 2 november 2019

LÖRDAG 26 OKTOBER

Viktor Agardius deppar efter att Falkenbergs Marcus Mathisen gjort 2-3.
Viktor Agardius deppar efter att Falkenbergs Marcus Mathisen gjort 2-3.Foto: Patric Söderström

I säsongens sista hemmamatch ställdes Kalmar FF mot jumbon Falkenberg. Ett lag som inte hade vunnit på bortaplan en enda gång i årets allsvenska. KFF tog ledningen och hade det allsvenska kontraktet i sin hand, men i en högdramatisk avslutning vände Falkenberg och knep alla tre poängen.

Den vikarierande lagkaptenen Viktor Agardius var olycklig vid segermålet.

Annons

– Jag halkade i geggan, när jag skulle trycka iväg tappade jag fotfästet och en tåfis senare så var det mål. Det var hemskt att se den gå in. Man lär spela upp matchen i huvudet nu, det blir inte mycket sömn i natt, sa han till Sporten.

Bland supportrarna pyrde missnöjet efter slutsignalen och när KFF-ledningen gick fram till klacken för att prata urartade situationen.

Här saknas innehåll

Tränaren Magnus Pehrsson hamnade snart i en het ordväxling med flera fans och de spektakulära bilderna från bråket spreds som en löpeld genom Fotbollssverige.

– Det var surrealistiskt. Oavsett hur besviken han är så får han inte agera så mot sina egna supportrar, han får inte tappa det så, det är oacceptabelt, kommenterade Joakim Persson, supporterunionens ordförande.

– Det var inte en en av föreningens finaste stunder. Det är en jäkla frustration, sa KFF-ordförande Jonas Persson, om tumultet.

SÖNDAG

Magnus Pehrsson.
Magnus Pehrsson.Foto: SUVAD MRKONJIC

Dagen efter det uppmärksammade bråket gav tränaren Magnus Pehrsson sin syn på vad som hände.

MÅNDAG

Magnus Pehrsson och Jesper Norberg fanns inte på plats på Gasten på måndagen. Jens Nilsson ledde träningen tillsammans med Torbjörn Arvidsson.
Magnus Pehrsson och Jesper Norberg fanns inte på plats på Gasten på måndagen. Jens Nilsson ledde träningen tillsammans med Torbjörn Arvidsson.Foto: David Winberg

KFF:s förberedelser inför avgörandet började utan varken tränaren Magnus Pehrsson (hemma i Skåne och scoutade Sirius) eller assisterande tränaren Jesper Norberg (följde sin dotter till en inplanerad operation) på plats vid träningen på Gasten. Klubbchef Mattias Rosenlund höll med om att det kunde framstå anmärkningsvärt att Pehrsson var borta.

– Jo, det kan man tycka men han ville sitta i lugn och ro i dag, sa Rosenlund till Sporten och försäkrade samtidigt att KFF-tränaren ska leda laget i lördagens match mot Sirius.

När Sporten efter träningen pratade med KFF-stjärnan Rasmus Elm kommenterade han lördagens bråk mellan ledningen och fansen.

Annons

– Det är trist att se hur det spårar ut och att de är arga på varandra. Men jag kan till viss del förstå fansen som reagerar men det ser inte snyggt ut varken från deras eller Magnus sida, sa Elm som också slog fast att det ”inte var jättebra” att huvudtränaren inte var på plats vid måndagens träning.

TISDAG

Sportens Lasse Hansson.
Sportens Lasse Hansson.

Sportens Lasse Hansson skriver i en krönika på tisdagsmorgonen att frågetecknen kring tränaren Magnus Pehrsson blir allt fler. ”Magnus Pehrsson är inte i balans, det är uppenbart efter hans agerande. Men han har KFF-styrelsens fulla förtroende att leda laget även på lördag. Det trodde jag aldrig”, summerar Hansson.

Viktor Elm saknades mot Falkenberg och är högst osäker till spel mot Sirius.
Viktor Elm saknades mot Falkenberg och är högst osäker till spel mot Sirius.Foto: Patric Söderström/TT

Under dagen kom ytterligare ett tungt besked för Kalmar FF. Lagkaptenen Viktor Elm halkade på träningen och gjorde illa sitt knä. Siriusmatchen är i fara.

– Knäet fick sig en ordentlig törn så statusen är osäker, sa Viktor Elm.

ONSDAG

Henrik Rydström fick inte jobba kvar som tränare i Kalmar FF efter förra säsongen. När allt ska avgöras är det nu KFF-ikonen och hans nya klubb Sirius som kan skicka Kalmar ner i superettan.

– Klart jag inte är superbekväm med det, säger Henrik Rydström i en lång intervju med Sporten.

Han berättar att han lider med Kalmar, men försäkrar att han är professionell och vill avsluta säsongen med Uppsalalaget på bästa sätt. På frågan om han blir kvar i Sirius nästa år skickar han en passning till sin gamla arbetsgivare.

– Ja, jag har kontrakt över nästa säsong och trivs bra i klubben. Sedan ska Sirius utvärdera läget och vad händer om de kommer i november och säger att jag är kass? Det har ju hänt mig förr.

Foto: Patric Söderström

Sent på onsdagskvällen avslöjar Barometern att Kalmar FF med bara dagar kvar till lördagens match skakas av en djup spricka mellan spelartruppen och tränaren Magnus Pehrsson samt sportchefen Jesper Norberg. Anledningen ska vara tränarens utspel mot fansen och hans sätt att hantera krisen.

– Flera spelare har också reagerat på att Magnus Pehrsson inte var med på måndagens träning, berättar en källa med insyn i Kalmar FF för Sporten.

TORSDAG

Annons

Strax före klockan 14 kommer beskedet från Kalmar FF – Magnus Pehrsson avgår som lagets tränare. ”Med anledning av att Magnus Pehrsson har valt att kliva av sitt uppdrag som huvudtränare kallar Kalmar FF i eftermiddag till presskonferens på Guldfågeln Arena”, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Där berättar Magnus Pehrsson: ”Jag kliver av för att fokus har hamnat för mycket på mig.” Här ser du hela presskonferensen:

Här saknas innehåll

Tränarbytet blir det sjätte på sju säsonger i Kalmar FF – och kommer bara två dagar före den så viktiga allsvenska finalen. Det blir en trio personer med Jens Nilsson i spetsen som nu ska leda laget.

Tidningens sportchef Lasse Hansson resonerade i sin krönika kring Magnus Pehrssons och Kalmar FF:s presskonferens:

Viktor Elm – utesluter inte spel mot Sirius i slutomgången.
Viktor Elm – utesluter inte spel mot Sirius i slutomgången.

FREDAG

Kalmar FF gjorde sista träningen inför matchen där fokus allt mer låg på den uppgift som väntar laget i Uppsala på lördagen.

Men det fanns även fler som var förvånade över det som sades på fredagens presskonferens, bland annat polisen som fick en skopa kritik av KFF:s ordförande:

LÖRDAG

Piotr Johansson.
Piotr Johansson.Foto: Patric Söderström

TID KVAR TILL MATCHSTART:

Här saknas innehåll

David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons