Annons

Fotbollsvärlden stöttar Eriksen

Från det danska kungahuset till Cristiano Ronaldo – världen hyllar Christian Eriksen och är enig i att fotbollen var oväsentlig en kväll som denna.
"Det viktigaste i kväll är att Christian Eriksen efter omständigheterna mår bra" skriver det danska kronprinsparet på Instagram.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2021
De danska spelarna bildar en mur runt Christian Eriksen när han fick behandling på planen i Köpenhamn.
De danska spelarna bildar en mur runt Christian Eriksen när han fick behandling på planen i Köpenhamn.Foto: Stuart Franklin/AP/TT

Fotbollsvärlden stannade upp på lördagskvällen, när Christian Eriksen fick behandling på planen i Köpenhamn och sedan fördes till Rigshospitalet några hundra meter därifrån.

Medan tv-sändningarna kablade ut de otäcka bilderna i direktsändning strömmade stödet in på sociala medier.

Annons

"Det viktigaste i kväll är att Christian Eriksen efter omständigheterna mår bra. Det var rörande att få uppleva den fantastiska lagandan och spelarnas och fansens stöd efter den chock vi fick", skriver kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på det danska hovets Instagram.

Landets statsminister Mette Frederiksen skriver att "det viktigaste beskedet som någonsin kommit från en fotbollsplan är den som kom i kväll: att Christian Eriksen är vaken och att hans tillstånd är stabilt".

Kane och Ronaldo

Hyllningarna till spelaren, och hälsningar om ett snart tillfrisknande kom från hela fotbollsvärlden.

"Chris, jag skickar all min kärlek till dig och din familj. Håll dig stark kompis", skriver Harry Kane, tidigare lagkamrat i Tottenham, på Twitter.

"Våra tankar och böner är med Christian Eriksen och hans familj. Fotbollsvärlden hoppas gemensamt på goda nyheter. Jag litar på att jag får se dig tillbaka på fotbollsplanen snart Chris!", skriver Cristiano Ronaldo på Instagram.

"Kämpa Chris, våra tankar är med dig", skriver Eriksens italienska klubb Inter på Twitter och hans förra klubb Tottenham skriver: "Krya på dig, Christian. Hela Spurs-familjen tänker på dig".

Storlag från Manchester United, Milan och Chelsea till Real Madrid och Paris Saint-Germain skrev liknande ord och svenska fotbollsförbundet lade upp en bild på Eriksen med texten "Kämpa Christian" på Twitter.

Även förre Boltonspelaren Fabrice Muamba och FC Köpenhamns förre tränare Ståle Solbakken – som båda drabbats av hjärtstillestånd på fotbollsplanen – kommenterade händelsen.

– Han kommer nu gå igenom några faser som är relativt vanskliga och det kommer att gå lite fram och tillbaka. Men jag vet att han är stark, säger Solbakken till norska TV2.

"Känslofylld bergochdalbana"

Också i Finland, där fotbollsfansen inte kunde glädjas fullt ut av den oväntade och historiska segern med 1–0, gick tankarna först och främst till Christian Eriksen.

Annons

"Då domare Taylor blåste i visselpipan 20.30 lokal tid var det lättnad man kände. Inte en lättnad för att matchen kunde spelas slut utan för att den över huvud taget kunde slutföras", skriver Jonas von Wendt i Hufvudstadsbladet.

Landslagets mittfältare Tim Sparv, som tidigare bland annat spelat för Halmstad, och i Köpenhamn startade matchen, skriver på Twitter:

"Vilken känslofylld bergochdalbana den här dagen hart varit. Våra tankar är med Christina Eriksens och hans närmaste under denna svåra tid. Fotbollen blir så obetydlig när något sådant här händer. Livet är värdefullt, ta hand om varandra".

Hareide: Ville bara bort

Och i Danmark hyllas förstås såväl Eriksen som hela det danska landslaget.

Åge Hareide, norrmannen som var dansk förbundskapten under kvalet till EM, skriver i kvällstidningen BT om hur han lämnade norska NRK:s direktsändning och inte ville se bilderna från Parken.

"Jag sprang hem genom regnet till min lägenhet i Trondheim. Jag ville bara bort, Jag ville vara ensam" skriver han och beskriver Eriksen som den allra bäste han har tränat:

"Jag har aldrig mått så här dåligt (...) Han betyder så mycket för mig. Jag har tränat många lag i många många år, men jag har aldrig tränat en spelare som honom".

BT ger samtliga danska spelare och förbundskapten Kasper Hjulmand högsta betyg, en sexa, och skriver bland annat om Christian Eriksen:

"Du skulle bara vinna en match i dag, och det gjorde du".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons