Annons

Förslag: damernas VM ska spelas även OS-år

Internationella ishockeyförbundet har öppnat för att damernas A-VM ska spelas även OS-år.
Nyordningen, som ska klubbas i september, kommer att börja gälla redan från nästa år, enligt ett förslag som lades fram på IIHF:s kongress i Riga.
Ishockey • Publicerad 5 juni 2021
Damernas ishockey-VM ska börja spelas även OS-år, enligt ett förslag.
Damernas ishockey-VM ska börja spelas även OS-år, enligt ett förslag.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Men turneringen ska inte spelas samma säsong som OS, utan som en start av nästkommande säsong, enligt förslaget.

Det innebär att nästa års A-VM ska spelas i augusti 2022, medan OS i Peking spelas i februari. Samma variant ska gälla 2026.

Annons

Hittills har damernas A-VM inte spelats OS-år, däremot de underliggande divisionerna. VM ska även fortsättningsvis spelas i mars/april under icke OS-år.

Årets A-VM kommer också att spelas i augusti (i Calgary), sedan turneringen, som skulle ha spelats i maj, skjutits upp med bara några dagars varsel på grund av pandemin.

Herrarna spelar både OS och A-VM samma säsong sedan 1992.

"Vi vill på ett starkare sätt stödja damhockeyn i framtiden och tycker att det inte finns någon anledning att damerna inte spela VM på A-nivå även OS-åren", säger Franz Reindl, ansvarig för IIHF:s tävlings- och koordineringskommitté, till iihf.com.

Damkronorna åkte ur A-VM 2019 och B-VM i Frankrike har ställts in två år i rad på grund av pandemin. I april nästa år görs ett nytt försök.

Samtidigt klubbades att Sverige får arrangera junior-VM (U18) på damsidan 2022. Turneringen i Linköping och Mjölby skulle egentligen ha spelats i år, men ställdes in på grund av coronapandemin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons